ΕΚ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΣΟΥ!


Παροιμίες 15: 23 Χαρά εις τον άνθρωπον διά την απόκρισιν του στόματος αυτού, και λόγος εν καιρώ, πόσον καλός είναι.


Αν μελετήσουμε τις Παροιμίες του Σολομώντα, βασιλιά του Ισραήλ, θα δούμε πόση μεγάλη αναφορά γίνεται στο θέμα που μας απασχολεί σήμερα.

Γράφει ο Σολομώντας, με την σοφία του Θεού: «Τα χείλη του δικαίου γνωρίζουσι το ευχάριστον· το στόμα δε των ασεβών τα διεστραμμένα».

Ακόμη, γράφει σε άλλο σημείο: «Ο αχρείος άνθρωπος, ο κακότροπος άνθρωπος, περιπατεί με στόμα διεστραμμένον».

Ο Κύριος μας Ιησούς, είπε: «εκ των λόγων σου θέλεις δικαιωθή, και εκ των λόγων σου θέλεις καταδικασθή».

Τι ακριβώς συμβαίνει και τι εννοεί ο Κύριος;

Ο λόγος που βγαίνει από το στόμα μας είναι αυτός που εξέρχεται από την καρδιά μας, από τα συναισθήματα μας, τις περισσότερες φορές. Λίγες φορές, εξέρχεται ο λόγος από τον νου, πιο συγκεκριμένα όταν γράφουμε σε μία εξεταστική περίοδο, ή όταν μας εξετάζει ένας γιατρός!     
Γιαυτό ο Κύριος είπε: «Τα δε εξερχόμενα εκ του στόματος εκ της καρδίας εξέρχονται, και εκείνα μολύνουσι τον άνθρωπον. Διότι εκ της καρδίας εξέρχονται διαλογισμοί πονηροί, φόνοι, μοιχείαι, πορνείαι, κλοπαί, ψευδομαρτυρίαι, βλασφημίαι».

Εδώ ακριβώς φαίνεται η ανάγκη για την αναγέννηση του ανθρώπου, που ονομάζεται και σαν «περιτομή της καρδιάς». Αν ο άνθρωπος δεν αναγεννηθεί δεν μπορεί να γνωρίσει τον άγιο Θεό και ουράνιο Πατέρα. Θα συνεχίσει να είναι αμαρτωλός εκ φύσεως και να έχει διεφθαρμένη καρδιά. Δείτε τι λέγει ο προφήτης Ιερεμίας: «Η καρδία είναι απατηλή υπέρ πάντα και σφόδρα διεφθαρμένη· τις δύναται να γνωρίση αυτήν;».
Στις Παροιμίες και πάλι, διαβάζουμε: «Οι λόγοι των ασεβών ενεδρεύουσιν αίμα» και επίσης σε άλλο σημείο: «υποκριτής διά του στόματος αφανίζει τον πλησίον αυτού».

Και πώς ο άνθρωπος μπορεί να σωθεί;

Ας δούμε στην επιστολή προς Ρωμαίους του αποστόλου Παύλου: «Πλησίον σου είναι ο λόγος, εν τω στόματί σου και εν τη καρδία σου· τουτέστιν ο λόγος της πίστεως, τον οποίον κηρύττομεν. Ότι εάν ομολογήσης διά του στόματός σου τον Κύριον Ιησούν, και πιστεύσης εν τη καρδία σου ότι ο Θεός ανέστησεν αυτόν εκ νεκρών, θέλεις σωθή».

Δείτε την δύναμη του Ευαγγελίου του Χριστού! Είναι η δύναμη του Θεού, δια Πνεύματος Αγίου που αναγεννά τον άνθρωπο και τον κάνει νέο κτίσμα κατ’ εικόνα και ομοίωση Θεού. Τώρα μπορεί να ομολογήσει την καλή ομολογία των χειλιών, δηλαδή τον Ιησού σαν αρχηγό και σωτήρα του ενώπιον πολλών ανθρώπων.

 Δύο πολύ σοβαρά πράγματα, γράφει ο αδελφόθεος Ιάκωβος, στην επιστολή του. Ας τα δούμε:

# τέλειος ανήρ!
«Εάν τις δεν πταίη εις λόγον, ούτος είναι τέλειος ανήρ, δυνατός να χαλιναγωγήση και όλον το σώμα».
Εδώ, στο σημείο της τελειότητας, μας οδηγεί η αναγέννηση και η πνευματική ζωή οδηγούμενη από τον Άγιο Πνεύμα, τον Παράκλητο. Ο Παράκλητος μας μιλά και μας εξηγεί την διδαχή του Ιησού Χριστού. Μας φωτίζει τον δρόμο μας, δια των Γραφών.

# γλώσσα, ακράτητο κακό!
«την γλώσσαν όμως ουδείς των ανθρώπων δύναται να δαμάση· είναι ακράτητον κακόν, μεστή θανατηφόρου φαρμάκου. Δι' αυτής ευλογούμεν τον Θεόν και Πατέρα, και δι' αυτής καταρώμεθα τους ανθρώπους τους καθ' ομοίωσιν Θεού πλασθέντας».

Εδώ, οδηγούμεθα μετά από μια χριστιανική και «υποκριτική ζωή». Μια ζωή χωρίς Χριστό αλλά με θρησκεία και φανατισμό υπέρ, ή κατά των απίστων!  

Και ο Παύλος, διαμαρτύρεται και  γράφει σε αγίους στην Έφεσο: «Μηδείς λόγος σαπρός ας μη εξέρχηται εκ του στόματός σας, αλλ' όστις είναι καλός προς οικοδομήν της χρείας, διά να δώση χάριν εις τους ακούοντας».

Στην Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού στον Ιωάννη, διαβάζουμε: «Και αυτοί ενίκησαν αυτόν (τον σατανά) διά το αίμα του Αρνίου και διά τον λόγον της μαρτυρίας αυτών, και δεν ηγάπησαν την ψυχήν αυτών μέχρι θανάτου». Το αίμα του Αρνίου, ο λόγος της μαρτυρίας των αγίων της περιόδου αυτής (επταετία αντιχρίστου) και επίσης, ότι σφάχτηκαν για το όνομα του Χριστού, τους έδωκε την νίκη κατά του θηρίου και του αντιχρίστου.

Καταλήγουμε λοιπόν, σε αυτό που είπα ο Κύριος Ιησούς: «εκ των λόγων σου θέλεις δικαιωθή, και εκ των λόγων σου θέλεις καταδικασθή». Αμήν.



Παροιμίες 10: 14 Οι σοφοί αποταμιεύουσι γνώσιν· το στόμα δε του προπετούς είναι πλησίον απωλείας.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις