ΔΙΔΑΣΚΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΝ!




1η επιτολή προς Κορίνθιους 12: 28 Και άλλους μεν έβαλε ο Θεός μέσα στην εκκλησία, πρώτον αποστόλους, δεύτερον προφήτες, τρίτον δασκάλους, έπειτα θαύματα, έπειτα χαρίσματα θεραπείας, βοήθειας, διακυβερνήσεις, γένη γλωσσών.



Τι είναι διδασκαλία;
Τι είναι μάθηση;
Σε τι ωφελούν;
Ποιος είναι αρμόδιος να διδάξει;


Διδασκαλία είναι η συστηματική διαδικασία, όπου χτίζεται η γνώση επάνω στον άνθρωπο.

Αυτή η γνώση, δομείται με τάξη δια της μαθήσεως. 

Αρχή της μάθησης είναι η επανάληψη.


Μία λαϊκή παροιμία λέγει: «Άνθρωπος αγράμματος ξύλο απελέκητο»!

Δηλαδή, ο άνθρωπος χωρίς την διαδικασία της μάθησης είναι άξεστος και ακαλλιέργητος!


Την διαδικασία της μάθησης, πρώτος ο Θεός την παρέδωσε στους Ισραηλίτες δια του Μωυσή.

Διαβάζουμε από το βιβλίο της Εξόδου: «να τους διδάσκεις τα προστάγματα και τους νόμους, και να τους δείχνεις τον δρόμο στον οποίο πρέπει να περπατούν και τα έργα που πρέπει να πράττουν».

Σαράντα χρόνια αργότερα, στο Δευτερονόμιο, διαβάζουμε τα λόγια του Μωυσή: «Τότε, πήρα τους αρχηγούς των φυλών σας, άνδρες σοφούς, και γνωστούς, και τους κατέστησα αρχηγούς επάνω σας, χιλίαρχους, και εκατόνταρχους, και πεντηκόνταρχους, και δέκαρχους, και επιστάτες των φυλών σας. Και πρόσταξα τους κριτές σας κατά τον καιρό εκείνο, λέγοντας: Ακούτε ανάμεσα στους αδελφούς σας, και κρίνετε δίκαια ανάμεσα σε άνθρωπο και στον αδελφό του, και στον ξένο του. Στην κρίση δεν θα αποβλέπετε σε πρόσωπα· θα ακούτε τον μικρό, όπως τον μεγάλο· δεν θα φοβάστε πρόσωπο ανθρώπου· επειδή, η κρίση είναι του Θεού· και κάθε υπόθεση, που θα ήταν πολύ δύσκολη για σας, να την αναφέρετε σε μένα, κι εγώ θα την ακούω».

Ο τελευταίος κριτής και αρχηγός του λαού Ισραήλ, ήταν ο Σαμουήλ. Όταν ο λαός Ισραήλ ζήτησε βασιλιά σαν αρχηγό ο Σαμουήλ παραιτήθηκε.

Και διαβάζουμε τα λόγια του Σαμουήλ: «σε μένα, όμως, μη γένοιτο να αμαρτήσω στον Κύριο, ώστε να σταματήσω από το να δέομαι για σας! Αλλά, θα σας διδάσκω τον αγαθό και ευθύ δρόμο».

Αργότερα ο βασιλιάς Σολομώντας γράφει στις Παροιμίες: «Δίνε αφορμή στον σοφό, και θα γίνει σοφότερος· δίδασκε τον δίκαιο, και θα αυξηθεί σε μάθηση».


ΔΙΔΑΣΚΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ


Ο Κύριος Ιησούς Χριστός ήταν ο απεσταλμένος του Θεού, επάνω στην γη πριν από 2,000 χρόνια.
Διαβάζουμε συχνά στα Ευαγγέλια: «Και ανοίγοντας το στόμα του, τους δίδασκε, λέγοντας».

Ο Κύριος Ιησούς χρησιμοποίησε την διδασκαλία σαν διαδικασία μάθησης!

Οι δώδεκα μαθητές ήσαν οι απεσταλμένοι του Κυρίου, ώστε να ευαγγελίζουν την ουράνια βασιλεία, να θεραπεύουν ασθενείς και να εκβάλλουν δαιμόνια!

Προσοχή:
Οι δώδεκα δεν δίδασκαν!

Δεν είχαν οι δώδεκα την εξουσία ώστε να διδάσκουν τις Γραφές!

Πότε έλαβαν την εξουσία;

Στο τέλος, κατά την αναχώρηση του Κυρίου Ιησού, λίγο πριν την Ανάληψη.

Διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο του Λουκά: «Τότε, διάνοιξε τον νου τους, για να καταλάβουν τις γραφές. Και τους είπε: Έτσι είναι γραμμένο, και έτσι έπρεπε να πάθει ο Χριστός, και να αναστηθεί από τους νεκρούς την τρίτη ημέρα, και να κηρυχθεί στο όνομά του μετάνοια και άφεση αμαρτιών σε όλα τα έθνη, ξεκινώντας από την Ιερουσαλήμ. Κι εσείς είστε μάρτυρες γι' αυτά».

Και στις Πράξεις, διαβάζουμε: «Τους είπε: Δεν ανήκει σε σας να γνωρίζετε τα χρόνια ή τους καιρούς, που ο Πατέρας έβαλε στη δική του εξουσία· αλλά, θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα· και θα είστε μάρτυρες για μένα και στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια, και μέχρι το τελευταίο άκρο τής γης».

Και όταν βαπτίστηκαν οι τρεις χιλιάδες πιστοί την ημέρα της Πεντηκοστής, διαβάζουμε: «Και έμεναν σταθερά στη διδασκαλία των αποστόλων, και στην κοινωνία, και στην κοπή τού άρτου και στις προσευχές».

 Στην επιστολή του Παύλου προς τους Ρωμαίους, διαβάζουμε: «Σας παρακαλώ, μάλιστα, αδελφοί, προσέχετε αυτούς που κάνουν τις διχοστασίες και τα σκάνδαλα ενάντια στη διδασκαλία που μάθατε, και απομακρύνεστε απ' αυτούς».


Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Από την επιστολή του Παύλου προς τους Κορινθίους, διαβάζουμε: «Και άλλους μεν έβαλε ο Θεός μέσα στην εκκλησία, πρώτον αποστόλους, δεύτερον προφήτες, τρίτον δασκάλους, έπειτα θαύματα, έπειτα χαρίσματα θεραπείας, βοήθειας, διακυβερνήσεις, γένη γλωσσών».

Και από την επιστολή του Παύλου, προς του Εφέσιους, διαβάζουμε: «Κι αυτός ο Χριστός έδωσε άλλους μεν αποστόλους, άλλους δε προφήτες, άλλους δε ευαγγελιστές, άλλους δε ποιμένες και δασκάλους, για την τελειοποίηση των αγίων, για το έργο τής διακονίας, για την οικοδομή τού σώματος του Χριστού».

Εδώ φανερώνεται το μέτρο της δωρεάς του Χριστού, καθώς Εκείνος έδωκε τις πέντε πιο πάνω διακονίες.

Διακονίες ονομάζουμε τις διατεταγμένες υπηρεσίες των εργατών του Θεού, όπως λέγει η Γραφή: «Σε κάθε έναν, μάλιστα, από μάς δόθηκε η χάρη σύμφωνα με το μέτρο τής δωρεάς τού Χριστού».


ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  
Στην διακονία του αποστόλου Παύλου, συνέβησαν παράξενα πράγματα!

Ιδιαίτερα προέκυψαν από μερικούς, από την εκκλησία των Κορινθίων, που υπηρέτησε πιστά επί 18 μήνες.

Διαβάζουμε: «Εγώ ο ίδιος ο Παύλος, μάλιστα, σας παρακαλώ με την πραότητα και την επιείκεια του Χριστού, που, όταν είμαι παρών ανάμεσά σας, είμαι ταπεινός, όταν όμως είμαι απών, παίρνω θάρρος απέναντί σας».

Και συνεχίζει: «και σας παρακαλώ, όταν έρθω, να μη πάρω θάρρος μ' εκείνη την πεποίθηση, με την οποία στοχάζομαι να τολμήσω ενάντια σε μερικούς, που μας θεωρούν ότι περπατάμε κατά σάρκα».

Και ο Παύλος καταλήγει: «επειδή, αν και περπατάμε με σάρκα, όμως δεν πολεμάμε κατά σάρκα· επειδή, τα όπλα τού πολέμου μας δεν είναι σαρκικά, αλλά δυνατά με τον Θεό για καθαίρεση οχυρωμάτων· δεδομένου ότι, καθαιρούμε λογισμούς, και κάθε ύψωμα, που αλαζονικά υψώνεται ενάντια στη γνώση τού Θεού, και αιχμαλωτίζουμε κάθε νόημα στην υπακοή τού Χριστού· και είμαστε έτοιμοι να εκδικήσουμε κάθε παρακοή, όταν γίνει πλήρης η υπακοή σας».



Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Παύλος, γράφει: «Επειδή, δεν τολμούμε να συναριθμήσουμε και να συγκρίνουμε τον εαυτό μας προς μερικούς, που συνιστούν τον εαυτό τους· αλλ' αυτοί, μετρώντας τον εαυτό τους με τον εαυτό τους, και συγκρίνοντας τον εαυτό τους με τον εαυτό τους, ανοηταίνουν».

Συνεχίζει: «Εμείς, όμως, δεν θα καυχηθούμε πέρα από τα όρια του μέτρου· αλλά, σύμφωνα με το μέτρο τού κανόνα, το οποίο ο Θεός μοίρασε σε μας, ώστε να φτάσουμε μέχρι και σε σας· δεδομένου ότι, δεν υπεραπλώνουμε τον εαυτό μας, σαν να μη φτάσαμε σε σας· επειδή, με το ευαγγέλιο του Χριστού φτάσαμε μέχρι και σε σας».

Και καταλήγει: «Και δεν καυχώμαστε πέρα από τα όρια του μέτρου, σε ξένους κόπους, αλλά έχουμε ελπίδα, ότι, καθώς αυξάνεται η πίστη σας, θα μεγαλυνθούμε σε σας, με περίσσιο τρόπο, σύμφωνα με τον κανόνα μας· ώστε να κηρύξουμε το ευαγγέλιο και σε τόπους πιο πέρα από σας, όχι για να καυχηθούμε στα έτοιμα μέσα σε ξένον κανόνα».


ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΓΑΤΩΝ

Σήμερα θυμόμαστε έναν εργάτη του Θεού και απόστολο του Χριστού τον Λεωνίδα Φέγγο, και το έργο του από το 1956, σαν νεαρός ποιμένας τότε μέχρι και το 2002, όπου και παρέδωσε το ποίμνιο στο επόμενο ποιμένα.

Το έτος 1995, τον Μάρτιο. δημιούργησε για πρώτη φορά, ένα σεμινάριο εργατών 4 ημερών.

Το σεμινάριο αυτό είχε την ακόλουθη ατζέντα μαθητείας:

1. Ο κανόνας της Καινής Διαθήκης.
2. Οι Οικουμενικές Σύνοδοι.
3. Ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του Πρεσβυτέρου.
4. Δύσκολα Εδάφια.
5. Αιρέσεις και Ψευτοδιδασκαλίες.
6. Οι Πατέρες.
7. Η ετοιμολογία των λέξεων.
8. Διαφορές του Νόμου σε σχέση με την Καινή Διαθήκη.
9. Η Θεοπνευστία της Αγίας Γραφής.
10. Η χρονολογία της Βίβλου.
11. Επιστημονικές αναφορές της Βίβλου.
12. Όνειρα και οράματα.
13. Παγκόσμια εκκλησιαστική Ιστορία.


Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

Ο Απόστολος Παύλος, γέροντας πλέον, γράφει προς τον νεαρό εργάτη και ποιμένα τον Τιμόθεο: «Αυτά να παραγγέλλεις και να διδάσκεις».

Και στην δεύτερη επιστολή του προς τον Τιμόθεο, ο Παύλος γράφει: «Επειδή, θάρθει καιρός, όταν δεν θα υποφέρουν την υγιαίνουσα διδασκαλία· αλλά, θα συγκεντρώσουν στον εαυτό τους έναν σωρό δασκάλους, σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες, για να γαργαλίζονται στην ακοή».

Σήμερα είναι ο καιρός της πλάνης!

Σήμερα, δείτε:

1.       δεν υποφέρουν την υγιαίνουσα διδασκαλία!
2.       συγκεντρώνουν για τον εαυτό τους έναν σωρό δασκάλους!
3.       γαργαλίζονται στην ακοή!
4.       Δημιουργούν μέγα-εκκλησίες (10,000 ατόμων)!


Η ανάγκη για μαθητεία των εργατών του Χριστού και υπηρετών του λόγου του Θεού, είναι από ψηλά (!) από τον Θεό, ώστε ο εργάτης Του να είναι:

1.       Συνετός.
2.       Δίκαιος.
3.       Αγαθός κριτής.
4.       Ικανός να σώσει και άλλους.
5.       Ικανός εις λόγο και διδασκαλία.
6.       Άρτιος σε κάθε έργο (έργα πεπληρωμένα).
7.        Αμήν.




Μάρκος 4: 2 Και τους δίδασκε πολλά με παραβολές, και στη διδασκαλία του έλεγε



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις