Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!




Ματθαίος 11: 25 Κατά τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς, αποκρινόμενος, είπε: Σε δοξάζω, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, ότι αυτά τα απέκρυψες από σοφούς και συνετούς, τα αποκάλυψες όμως σε νήπια.



Τι είναι σοφία;
Η ενδελεχής μελέτη και εξέταση των φυσικών πραγμάτων.

Τι είναι σύνεση;
Η δομημένη γνώση, που αποκομίζεται στην πορεία του χρόνου.

Η σοφία του κόσμου;
Η ενδελεχής εξέταση των πραγμάτων του σύγχρονου ανθρώπου.

Η ματαιότητα της σοφίας;
Οι πονηροί διαλογισμοί των «σοφών».

Σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος κατακλύζεται από σοφία. Όλη η απασχόληση των ανθρώπων, ιδιαίτερα τω νέων, είναι η ικανότητα «σοφίας» και των μεγάλων η καινοτομία. Επί πλέον η διαχείριση της γνώσης μέσα από τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι νέοι αγχώνονται για πτυχία και διπλώματα καθώς και πιστοποιητικά και ο χρόνος του ανθρώπου καταναλώνεται άδοξα, χωρίς νόημα. Διότι ο άνθρωπος βρίσκεται σύντομα στην βιοπάλη, την εκμετάλλευση, την ανάθεση καθηκόντων όλο και βαρύτερων και τέλος στην ανεργία, ή στο εξωτερικό για καλύτερο μέλλον!


Ο Κύριος Ιησούς έδωσε με την ευκαιρία του άφρονα πλουσίου, μια διδαχή, που κατέγραψε ο ευαγγελιστής Λουκάς: «Γι' αυτό, σας λέω: Μη μεριμνάτε για τη ζωή σας, τι να φάτε· ούτε για το σώμα, τι να ντυθείτε. Η ζωή είναι πολυτιμότερη από την τροφή, και το σώμα από το ένδυμα. Παρατηρήστε τα κοράκια, ότι δεν σπέρνουν ούτε θερίζουν· τα οποία δεν έχουν ταμείο ούτε αποθήκη, και ο Θεός τα τρέφει· πόσο περισσότερο διαφέρετε εσείς από τα πουλιά; Και ποιος από σας μεριμνώντας μπορεί να προσθέσει έναν πήχη στο ανάστημά του; Αν, λοιπόν, εσείς δεν μπορείτε ούτε το ελάχιστο, για τα υπόλοιπα γιατί μεριμνάτε; Παρατηρήστε τα κρίνα, πώς μεγαλώνουν· δεν κοπιάζουν ούτε κλώθουν· σας λέω, όμως, ούτε ο Σολομώντας, μέσα σε όλη του τη δόξα, δεν ντύθηκε σαν ένα απ' αυτά. Αλλά, αν το χορτάρι, που σήμερα είναι στο χωράφι, και αύριο ρίχνεται σε καμίνι, ο Θεός το ντύνει με έναν τέτοιο τρόπο, πόσο περισσότερο εσάς, ολιγόπιστοι; Κι εσείς μη ζητάτε τι να φάτε ή τι να πιείτε· και μη είστε μετέωροι. Επειδή, όλα αυτά τα ζητούν τα έθνη τού κόσμου· ενώ ο Πατέρας σας ξέρει ότι έχετε ανάγκη απ' αυτά».

Η «σοφία» του κόσμου, κάνει τους ανθρώπους αγχώδεις, νευρικούς, επιθετικούς.

Για δύο λόγους:
1. Σοφία χωρίς στόχο την βασιλεία των ουρανών, την αιώνιο ζωή, το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.  
2. Σοφία γεμάτη φόβους και ανασφάλεια.        

Ο Ιώβ, στο βιβλίο του γράφει: «αλλά, κανένας δεν λέει: Πού είναι ο Θεός, ο Δημιουργός μου, ο οποίος δίνει τραγούδια μέσα στη νύχτα, ο οποίος μας συνετίζει περισσότερο από τα κτήνη της γης, και μας σοφίζει περισσότερο από τα πουλιά τού ουρανού;»

Ο απόστολος Παύλος, δια Πνεύματος Αγίου, γράφει στην επιστολή του: «Επειδή, ο λόγος τού σταυρού σ' εκείνους μεν που χάνονται είναι μωρία, σε μας, όμως, που σωζόμαστε είναι δύναμη Θεού. Επειδή, είναι γραμμένο: «Θα φέρω σε απώλεια τη σοφία των σοφών, και θα αθετήσω τη σύνεση των συνετών». Πού είναι ο σοφός; Πού είναι ο γραμματέας; Πού είναι ο συζητητής αυτού τού αιώνα; Δεν μώρανε ο Θεός τη σοφία αυτού τού κόσμου;»

Σε άλλο σημείο, ο Παύλος γράφει: «Μάλιστα, μιλάμε σοφία ανάμεσα στους τελείους· σοφία, όμως, όχι τούτου τού αιώνα, ούτε των αρχόντων τούτου τού αιώνα, που φθείρονται· αλλά, μιλάμε σοφία Θεού, μυστηριώδη, που ήταν κρυμμένη, την οποία ο Θεός προόρισε πριν από τους αιώνες προς δική μας δόξα· την οποία κανένας από τους άρχοντες τούτου τού αιώνα δεν γνώρισε, επειδή, αν θα γνώριζαν, δεν θα σταύρωναν τον Κύριο της δόξας».

Και ο Παύλος καταλήγει: «Κανένας ας μη εξαπατάει τον εαυτό του· αν κάποιος ανάμεσά σας νομίζει ότι είναι σοφός μέσα σε τούτο τον κόσμο, ας γίνει μωρός, για να γίνει σοφός. Επειδή, η σοφία τούτου τού κόσμου είναι μωρία μπροστά στον Θεό. Δεδομένου ότι, είναι γραμμένο: «Αυτός που συλλαμβάνει τούς σοφούς μέσα στην πανουργία τους». Και πάλι: «Ο Κύριος γνωρίζει τους συλλογισμούς των σοφών ότι είναι μάταιοι».

Ο λόγος του Θεού μας ξεκαθαρίζει το σχετικό θέμα: «Σε κάθε έναν, όμως, δίνεται η φανέρωση του Πνεύματος προς το συμφέρον. Επειδή, σε άλλον μεν δίνεται διαμέσου τού Πνεύματος λόγος σοφίας, σε άλλον δε λόγος γνώσης, σύμφωνα με το ίδιο Πνεύμα».


Η σοφία του Θεού, είναι το χάρισμα του λόγου σοφίας!


Η σύνεση, είναι το χάρισμα του λόγου γνώσεως!


Και ο Παύλος καταλήγει στο θέμα λέγοντας: «Ζητάτε με ζήλο τα καλύτερα χαρίσματα». Είναι λοιπόν στο χέρι του ανθρώπου του Θεού, το να ζητά επίμονα τα πνευματικά δώρα, όπως τα έχει εκτιμήσει ή αξιολογήσει πιο σημαντικά.

Και ο αδελφόθεος Ιάκωβος συμπληρώνει, διαμαρτυρόμενος: «Αν, όμως, κάποιος από σας είναι ελλειπής σε σοφία, ας ζητάει από τον Θεό, που δίνει σε όλους πλούσια, και χωρίς να ονειδίζει· και θα του δοθεί. Ας ζητάει, όμως, με πίστη, χωρίς να διστάζει καθόλου· επειδή, αυτός που διστάζει μοιάζει με κύμα της θάλασσας, που κινείται από τους ανέμους και συνταράζεται. Επειδή, ας μη νομίζει ο άνθρωπος εκείνος ότι θα πάρει κάτι από τον Κύριο. Άνθρωπος δίγνωμος είναι ακατάστατος σε όλους τούς δρόμους του». Αμήν.


1η επιστολή προς Κορινθίους 3: 18 Κανένας ας μη εξαπατάει τον εαυτό του· αν κάποιος ανάμεσά σας νομίζει ότι είναι σοφός μέσα σε τούτο τον κόσμο, ας γίνει μωρός, για να γίνει σοφός.









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις