Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ – Ο ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.


Γένεση 37: 11 Και εφθόνησαν αυτόν οι αδελφοί αυτού· ο δε πατήρ αυτού εφύλαττε τον λόγον.




Η ζωή του Ιωσήφ περιγράφεται στο βιβλίο της Γένεσης από το κεφάλαιο 37 έως το κεφάλαιο 50. 

Είναι μια από τις μεγαλύτερες αναφορές, που ο λόγος του Θεού αφιερώνει 13 κεφάλαια. Αρχίζει με την αναφορά του νεαρού Ιωσήφ, 17 ετών, που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον πατέρα του Ιακώβ και στην κακή φήμη των αδελφών του Γαδ, Ασήρ, Δαν και Νεφθαλί. 

Η ιδιαίτερη αγάπη του Ιακώβ προς τον Ιωσήφ, έκανε όλα τα αδέλφια του να τον μισήσουν και να του μιλούν με έχθρα. Όμως, ο Ιωσήφ είχε την χάρη του Θεού. Σε δύο ενύπνια ο Θεός έδειξε στον Ιωσήφ, ότι έμελλε να τον προσκυνήσουν οι γονείς του και τα ένδεκα αδέλφια του. Στην συνέχεια τα αδέλφια του βρήκαν την ευκαιρία να τον πουλήσουν σε εμπόρους Ισμαηλίτες στην Αίγυπτο στον δε πατέρα των να αποδείξουν ψευδώς ότι τον σκότωσε κάποιο άγριο ζώο. Η ζωή του Ιωσήφ στην Αίγυπτο ήταν σκληρή καθώς κατέληξε στην φυλακή με ψευδή κατηγορία από την γυναίκα του Πετεφρή. Εκεί μετά από δύο χρόνια ο Ιωσήφ έμελλε να εξηγήσει δύο ενύπνια που συντάραξαν τον Φαραώ. Το αποτέλεσμα ήταν να ελευθερωθεί από την φυλακή και να γίνει ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου με εξουσία να κυβερνήσει ώστε να σώσει τον λαό από την πείνα που έμελλε να ξεσπάσει.

Πράγματι, μετά από επτά έτη ευφορίας όπου ο Ιωσήφ σύναξε όλο το σιτάρι, ήρθαν τα χρόνια της ανομβρίας και πείνας. Τότε άνοιξαν οι αποθήκες του κράτους και ο Ιωσήφ διαχειρίστηκε με σοφία τα αποθέματα θησαυρίζοντας για λογαριασμό του Φαραώ. Και ξαφνικά φάνηκαν τα αδέλφια του για να αγοράσουν σιτάρι. Ο Ιωσήφ τα αναγνώρισε και το πρώτο ενύπνιο βγήκε καθώς τα δέκα αδέλφια του τον προσκυνούσαν. Μετά από μια δοκιμασία που έκαμε στα αδέλφια του είδε και άκουσε την μετάνοια τους για την στάση τους απέναντι του, όταν τον πούλησαν ως σκλάβο. Και τότε αποκαλύφτηκε μπροστά τους σαν τον χαμένο αδελφό τους, αλλά και σωτήρα τους αφού έμελλε να τους σώσει την ζωή από την πείνα και την ένδεια.

Αυτή περίπου, ήταν και η ζωή του Ιησού Χριστού.

Διαβάζουμε στον προφήτη Ησαΐα, 750 χρόνια προ Χριστού: «Καταπεφρονημένος και απερριμμένος υπό των ανθρώπων· άνθρωπος θλίψεων και δόκιμος ασθενείας· και ως άνθρωπος από του οποίου αποστρέφει τις το πρόσωπον, κατεφρονήθη και ως ουδέν ελογίσθημεν αυτόν».

Ο απόστολος Πέτρος, γράφει στην επιστολή του: «Όστις λοιδορούμενος δεν αντελοιδόρει, πάσχων δεν ηπείλει, αλλά παρέδιδεν εαυτόν εις τον κρίνοντα δικαίως».

Ο Κύριος μας Ιησούς, έφερε εις πέρας ένα μοναδικό έργο του θελήματος του Θεού. Να πεθάνει ως αμνός φέρνοντας επάνω του τις αμαρτίες όλων μας! Να γίνει με την συγκατάθεση του ο αντικαταστάτης στην θυσία υπέρ αμαρτιών ενώπιον του αγίου Θεού. Να μπορεί να κηρυχθεί μετάνοια και άφεση αμαρτιών στο όνομα του Ιησού, σε όλα τα έθνη!   

Διαβάζουμε ακόμη στον προφήτη Ησαΐα: «Αυτός τωόντι τας ασθενείας ημών εβάστασε και τας θλίψεις ημών επεφορτίσθη· ημείς δε ενομίσαμεν αυτόν τετραυματισμένον, πεπληγωμένον υπό Θεού και τεταλαιπωρημένον. Αλλ' αυτός ετραυματίσθη διά τας παραβάσεις ημών, εταλαιπωρήθη διά τας ανομίας ημών· η τιμωρία, ήτις έφερε την ειρήνην ημών, ήτο επ' αυτόν· και διά των πληγών αυτού ημείς ιάθημεν».

Όλη αυτή η προφητεία εκπληρώθηκε στο πρόσωπο του Ιησού. Ας το δούμε:

# ετραυματίσθη διά τας παραβάσεις ημών,
Μετά την καταδίκη του Ιησού από το συνέδριο, την Παρασκευή, παρεδόθη στον Πιλάτο ώστε να τον καταδικάσει με θανατική ποινή. Ο Κύριος δεν άνοιξε το στόμα του για ζητήσει την συμπαράσταση του Κυβερνήτη. Κατόπιν, οι στρατιώτες του Πιλάτου τον τραυμάτισαν, τον κτύπησαν και τον φόρτωσαν ένα σταυρό να τον μεταφέρει μέχρι τον Γολγοθά. Ο Κύριος δεν αντιστάθηκε γνωρίζοντας το έργο της σωτηρίας μας.    

# εταλαιπωρήθη διά τας ανομίας ημών·
Όλη την νύκτα της Πέμπτης, ο Κύριος ταλαιπωρήθηκε από αυτούς που τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στους αρχιερείς για ανάκριση. Ο Κύριος δεν αντιστάθηκε ούτε στην σύλληψη ούτε στις κατηγορίες. Οι ψευδομάρτυρες ήρθαν σε σύγκρουση μεταξύ τους. Οι αρχιερείς τελικά, βρήκαν από τα λόγια του Ιησού τα «πειστήρια» της καταδίκης.  


# η τιμωρία, ήτις έφερε την ειρήνην ημών, ήτο επ' αυτόν·
Η σταυρική θανατική καταδίκη ήταν η πιο οδυνηρή. Κράτησε έξη ώρες επάνω στον σταυρό, μέχρι να παραδώσει το Πνεύμα ο Κύριος. Επάνω στον σταυρό κέρδισε την μετάνοια του ενός εκ των δύο ληστών. Επάνω στον σταυρό και στον θάνατο κέρδισε και όλους εμάς που πιστεύουμε σε Αυτόν.     


# διά των πληγών αυτού ημείς ιάθημεν
Οι πληγές του Κυρίου μας φανερώνουν την δύναμη της αιώνιας αγάπης Του, αλλά και της θεραπείας του σώματος μας. Ο Χριστός και σήμερα μας χαρίζει την θεία θεραπεία με βάση την θυσία του επάνω στον σταυρό, όταν με βεβαιότητα και πεποίθηση ζητήσουμε αυτή την χάρη.



Ησαΐας 53: 9 Και ο τάφος αυτού διωρίσθη μετά των κακούργων· πλην εις τον θάνατον αυτού εστάθη μετά του πλουσίου· διότι δεν έκαμεν ανομίαν ουδέ ευρέθη δόλος εν τω στόματι αυτού.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις