ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΝΕΩΝ – ΜΕΡΟΣ IV




Ρωμαίους 12: 18 ει δυνατόν, όσον το αφ' υμών ειρηνεύετε μετά πάντων ανθρώπων.



Στο σημερινό άρθρο, συνεχίζοντας, θα δούμε αναλυτικά την ευθύνη των γονέων στην διατήρηση του δεσμού του γάμου.

Καθώς διαβάζουμε στην Γένεση: «Διά τούτο θέλει αφήσει ο άνθρωπος τον πατέρα αυτού και την μητέρα αυτού, και θέλει προσκολληθή εις την γυναίκα αυτού· και θέλουσιν είσθαι οι δύο εις σάρκα μίαν», ένα μεγάλο θέμα είναι η αντίληψη των πιστών γονέων μετά τον γάμο των παιδιών τους. Ας το δούμε:

# Ο πατέρας
Ο πατέρας συνήθως διαθέτει αυξημένη λογική και σαν πιστός πατέρας κρατά τις αποστάσεις, χωρίς να επηρεάζει τον γιό ή την κόρη του. Εμπιστεύεται τον Θεό και αναμένει να δει τον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο ζευγάρι. Το λάθος που κάνει έρχεται, όταν δείξει αδυναμία μπροστά σε μια διαφωνία του ζευγαριού. Αν πάρει άδικη θέση, ή άδικη προστασία του παιδιού του τότε χάνει την εκτίμηση του γαμπρού ή της νύφης και δημιουργεί ένα χάσμα επικοινωνίας για το μέλλον.

# Η μητέρα
Η μητέρα συνήθως θέλει πολύ χρόνο για να συνηθίσει στην στέρηση του σπλάχνου της. Ιδιαίτερα πονά για τον γιό ή την κόρη, που έχει από μικρό παιδί μια αδυναμία. Φαντάζεται και δεν ξεχνά πόσο έτρεχε να καλύψει το πρόβλημα του και τώρα που είναι παντρεμένο φοβάται αν θα τα καταφέρει. Νομίζει ότι η απειρία του θα του κάνει κακό και τρέχει να προλάβει να του πει όπως τότε, που ήταν κάτω από την στέγη της μαμάς.

# Ο πεθερός
Ο πεθερός βλέπει μάλλον ψυχρά τα πράγματα. Αν η νύφη είναι σοφή (δηλαδή με φόβο Θεού), θα κερδίσει και την εύνοια του ώστε να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις το νέο ζευγάρι. Ο γαμπρός, αν είναι εργατικός θα κερδίσει επίσης την συμπάθεια του και τις προσευχές του. Σε περίπτωση παρουσίας του, μπροστά σε μια διαφορά του ζευγαριού αν κρατήσει το στόμα του κλειστό με σοφία, θα κερδίσει διαφορετικά θα χαλάσει τις σχέσεις του πολύ ενωρίς και δεν θα είναι αρεστός.    

# Η πεθερά
Η πιστή πεθερά, βλέπει την νύφη πάντα με καχυποψία. Δεν ενθουσιάζεται αλλά προσέχει τις λεπτομέρειες της συμπεριφοράς και της νοικοκυροσύνης της νύφης. Αν η νύφη φανεί καθαρή, νοικοκυρά και καλή οικοφύλακας τότε περνά τις εξετάσεις της πεθεράς. Η πεθερά είναι η πιο σκληρή κριτής στα θέματα του σπιτιού και του νοικοκυριού. Μπορεί το ζευγάρι να μην δίνει σημασία στην τάξη, όμως η πεθερά δεν υποχωρεί στο πρότυπο της καθαριότητας. Στην πράξη η νύφη οφείλει να δέχεται αυτό τον έλεγχο για το καλό της. Δυστυχώς, "η καριέρα", δεν αφήνει περιθώρια για βελτίωση του νοικοκυριού!  Και εδώ δημιουργείται το πείσμα και η διχόνοια. Νύφη έναντι πεθεράς και κανείς δεν υποχωρεί στις θέσεις και απόψεις του. Από εδώ, ανάβουν φωτιές που μεταδίδονται σε όλο το σόι!      

 Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις σχέσεων, που ανέρχονται σε οκτώ (!) δημιουργούνται ανωμαλίες και σκάνδαλα μεταξύ γονέων και τέκνων, που καταλήγουν σε χωρισμούς και διαζύγια.  

Πώς μπορεί ο πιστός άνθρωπος, να τα ξεπεράσει από μέρους του;

1. Με πολύ προσευχή στο ταμείο.  Διαβάζουμε: «Συ όμως, όταν προσεύχησαι, είσελθε εις το ταμείον σου, και κλείσας την θύραν σου προσευχήθητι εις τον Πατέρα σου τον εν τω κρυπτώ, και ο Πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ θέλει σοι ανταποδώσει εν τω φανερώ».


2. Με μαθητεία, με γνώση και σύνεση.  Διαβάζουμε: «Λοιπόν, αδελφοί, χαίρετε, τελειοποιείσθε, παραμυθείσθε, φρονείτε το αυτό, ειρηνεύετε· και ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης θέλει είσθαι μεθ' υμών».


3. Με ειρήνη δια Πνεύματος Αγίου.  Διαβάζουμε: «Καλόν το άλας· αλλ' εάν το άλας γείνη ανάλατον, με τι θέλετε αρτύσει αυτό; έχετε άλας εν εαυτοίς και ειρηνεύετε εν αλλήλοις».


1η επιστολή προς Θεσσαλονικείς. 5: 8 αλλ' ημείς, όντες της ημέρας, ας εγκρατευώμεθα, ενδυθέντες τον θώρακα της πίστεως και αγάπης και περικεφαλαίαν την ελπίδα της σωτηρίας·








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις