Ο ΑΡΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ – ΤΟ ΥΔΩΡ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

Ιωάννης 6: 68 Απεκρίθη λοιπόν προς αυτόν ο Σίμων Πέτρος· Κύριε, προς τίνα θέλομεν υπάγει; λόγους ζωής αιωνίου έχεις· και ημείς επιστεύσαμεν και εγνωρίσαμεν ότι συ είσαι ο Χριστός ο Υιός του Θεού του ζώντος.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός πάντα μιλούσε δια παραβολών, ώστε να δώσει την ευκαιρία στους ακροατές να σκεφτούν σε βάθος, πνευματικά.

Αυτό δεν ήταν μια ειρωνεία, αλλά τρόπος διδασκαλίας ώστε να ελκύσει το ενδιαφέρον των ειλικρινών ανθρώπων. Ο στόχος της διδασκαλίας ήταν να πιστεύσουν στην αιώνιο ζωή, στην βασιλεία των ουρανών και ιδιαίτερα σε εκείνον που θα έφερε την σωτηρία της αιωνίου ζωής στον  Μεσσία Χριστό. 
Το κεφάλαιο έξη, του Ευαγγελίου του Ιωάννη είναι αποκαλυπτικό, καθώς φανερώνει την αδυναμία των ανθρώπων να πιστεύσουν στον λόγο του Θεού. Το μόνο που καταλάβαιναν ήταν ότι έφαγαν άρτο και ψάρι, δωρεάν (!) και χόρτασαν και ήσαν ευχαριστημένοι. Διαβάζουμε: «Είπον λοιπόν προς αυτόν· Τι να κάμωμεν, διά να εργαζώμεθα τα έργα του Θεού; Απεκρίθη ο Ιησούς και είπε προς αυτούς· Τούτο είναι το έργον του Θεού, να πιστεύσητε εις τούτον, τον οποίον εκείνος απέστειλε».   Ο Κύριος βρήκε την ευκαιρία να δώσει το μάθημα του άρτου της ζωής σε σχέση με το μάννα, με το οποίο έζησε ο λαός Ισραήλ 40 χρόνια μέσα στην έρημο: «Είπε λοιπόν προς αυτούς ο Ιησούς· Αληθώς, αληθώς σας λέγω, δεν έδωκεν εις εσάς τον άρτον εκ του ουρανού ο Μωϋσής, αλλ' ο Πατήρ μου σας δίδει τον άρτον εκ του ουρανού τον αληθινόν. Διότι ο άρτος του Θεού είναι ο καταβαίνων εκ του ουρανού και δίδων ζωήν εις τον κόσμον».

Σε άλλο σημείο του Ευαγγελίου του Ιωάννη, διαβάζουμε για το ύδωρ της ζωής: «Απεκρίθη ο Ιησούς και είπε προς αυτήν· Εάν ήξευρες την δωρεάν του Θεού, και τις είναι ο λέγων σοι, Δος μοι να πίω, συ ήθελες ζητήσει παρ' αυτού, και ήθελε σοι δώσει ύδωρ ζων». Μία άλλη παραβολή που ο Κύριος Ιησούς έδωσε στην γυναίκα από την Σαμάρεια ώστε να ευαγγελίσει τον λόγο του Θεού. 

  
Τι είναι ο άρτος της ζωής;

Διαβάζουμε: «Και είπε προς αυτούς ο Ιησούς· Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής· όστις έρχεται προς εμέ, δεν θέλει πεινάσει, και όστις πιστεύει εις εμέ, δεν θέλει διψήσει πώποτε. Πλην σας είπον ότι και με είδετε και δεν πιστεύετε». Ο άρτος είναι ο Λόγος που φέρει την ζωή. Διαβάζουμε: «Εν αρχή ήτο ο Λόγος, και ο Λόγος ήτο παρά τω Θεώ, και Θεός ήτο ο Λόγος. Ούτος ήτο εν αρχή παρά τω Θεώ. Πάντα δι' αυτού έγειναν, και χωρίς αυτού δεν έγεινεν ουδέ εν, το οποίον έγεινεν. Εν αυτώ ήτο ζωή, και η ζωή ήτο το φως των ανθρώπων». Στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να εννοήσουμε είναι ότι ο Ιησούς Χριστός Υιός και Λόγος του Θεού, που μελετάμε με σπουδή, Αυτός ο Λόγος μας δίδει ζωή αιώνιο! Και η αιώνιος ζωή διατηρείται μέσα μας καθώς μελετάμε και ερευνάμε τις Γραφές.
  
Τι είναι το ύδωρ της ζωής;

Διαβάζουμε: «Όστις πιστεύει εις εμέ, καθώς είπεν η γραφή, ποταμοί ύδατος ζώντος θέλουσι ρεύσει εκ της κοιλίας αυτού. Τούτο δε είπε περί του Πνεύματος, το οποίον έμελλον να λαμβάνωσιν οι πιστεύοντες εις αυτόν· διότι δεν ήτο έτι δεδομένον Πνεύμα Άγιον, επειδή ο Ιησούς έτι δεν εδοξάσθη». 
Ο ίδιος ο Κύριος προανήγγειλε την ημέρα της Πεντηκοστής, όπου οι μαθητές θα ελάμβαναν το Πνεύμα το Άγιο. Έδωσε δε μια περιγραφή του φυσικού αισθήματος όταν κάποιος λάβει το Πνεύμα το Άγιο, καθώς θα αισθάνεται νερά σαν ποτάμι να αναβλύζουν μέσα από την κοιλιά του.  Πράγματι το γεγονός συνέβη μετά από την Ανάσταση του Κυρίου, την ημέρα της Πεντηκοστής, καθώς 120 μαθητές έλαβαν την δωρεά του Πνεύματος του Αγίου. 

Αργότερα, όταν ο απόστολος Πέτρος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην οικία του Κορνήλιου συνέβη το αυτό και πάλι: «Ενώ έτι ελάλει ο Πέτρος τους λόγους τούτους, επήλθε το Πνεύμα το Άγιον επί πάντας τους ακούοντας τον λόγον». Σε όλες τις περιπτώσεις το σημείο είναι οι ξένες γλώσσες που λαλεί ο άνθρωπος χωρίς να γνωρίζει την εξήγηση των λέξεων. 
Ο απόστολος Παύλος γράφει: «Διότι ο λαλών γλώσσαν αγνώριστον δεν λαλεί προς ανθρώπους, αλλά προς τον Θεόν· διότι ουδείς ακούει αυτόν, αλλά με το πνεύμα αυτού λαλεί μυστήρια· ο δε προφητεύων λαλεί προς ανθρώπους εις οικοδομήν και προτροπήν και παρηγορίαν. Ο λαλών γλώσσαν αγνώριστον εαυτόν οικοδομεί, ο δε προφητεύων την εκκλησίαν οικοδομεί».

Μπορεί κάποιος να σκανδαλιστεί;
    
Και βέβαια! Διαβάζουμε: «Πολλοί λοιπόν εκ των μαθητών αυτού ακούσαντες, είπον· Σκληρός είναι ούτος ο λόγος· τις δύναται να ακούη αυτόν; Νοήσας δε ο Ιησούς εν εαυτώ ότι γογγύζουσι περί τούτου οι μαθηταί αυτού, είπε προς αυτούς· Τούτο σας σκανδαλίζει;». Και πράγματι από τότε, πολλοί από τους μαθητές του αποστάτησαν και δεν περιπατούσαν μαζί με τον Ιησού!

Ο Κύριος Ιησούς είπε ένα μακαρισμό, καθώς έδωσε μια απάντηση στον Ιωάννη τον βαπτιστή: «και μακάριος είναι όστις δεν σκανδαλισθή εν εμοί». Το σκάνδαλο του Χριστού το προξενεί ο εγωισμός μας και η σκληρότητα μας. Τι διαβάζουμε; «Και προσκαλέσας ο Ιησούς παιδίον, έστησεν αυτό εν τω μέσω αυτών και είπεν· Αληθώς σας λέγω, εάν δεν επιστρέψητε και γείνητε ως τα παιδία, δεν θέλετε εισέλθει εις την βασιλείαν των ουρανών. Όστις λοιπόν ταπεινώση εαυτόν ως το παιδίον τούτο, ούτος είναι ο μεγαλήτερος εν τη βασιλεία των ουρανών». Αμήν. 


Ρωμαίους 6: 22 Αλλά τώρα ελευθερωθέντες από της αμαρτίας και δουλωθέντες εις τον Θεόν, έχετε τον καρπόν σας εις αγιασμόν, το δε τέλος ζωήν αιώνιον. Διότι ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος, το δε χάρισμα του Θεού ζωή αιώνιος διά Ιησού Χριστού του Κυρίου ημών.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις