Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ - ΜΕΡΟΣ 2

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ, ΕΔΩ:


Πότε ο θυμός είναι αυτοκτονία;


Τα περισσότερα δεδομένα γύρω από την εχθρότητα (!) οφείλονται στις έρευνες του δρ Ρέντφορντ Γουίλιαμς στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ (DUKE UNIVERSITY).

Ο δρ Γουίλιαμς ανακάλυψε ότι οι γιατροί που είχαν τις υψηλότερες επιδόσεις σε ένα τεστ που αξιολογούσε τις εχθρικές διαθέσεις, ενώ βρίσκονταν ακόμα στην ιατρική σχολή (!) είχαν 7 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν φτάσουν στα πενήντα τους, από όσες είχαν εκείνοι των οποίων οι αντίστοιχες επιδόσεις ήταν χαμηλές:


«η προδιάθεση στο θυμό αποτελούσε ισχυρότερο στοιχείο πρόβλεψης σε νεαρή ηλικία από ότι άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και τα υψηλά ποσοστά χοληστερίνης».

 

Ενισχυτικά της προηγούμενης ανακάλυψης είναι και τα ευρήματα ενός ψυχολόγου του δρ Τζων Μπέρφουτ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, που δείχνουν ότι οι καρδιοπαθείς που υποβάλλονται σε στεφανιαία, εξέταση κατά την οποία εισάγεται ένας σωλήνας στη στεφανιαία αρτηρία για να μετρήσει τις βλάβες, παρουσίαζαν, σε ένα τεστ εχθρικής διάθεσης, επιδόσεις (!) που συμβάδιζαν με την έκταση και τη σοβαρότητα της στεφανιαίας νόσου από την οποία έπασχαν.

 

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο θυμός από μόνος του είναι σε θέση να προκαλέσει στεφανιαία νόσο. Είναι όμως ένα από τους πολλούς αλληλεπιδρώντες παράγοντες.

 

Όπως εξήγησε ο Πίτερ Κάουφμαν αναπληρωτής διευθυντής στον τομέα Συμπεριφορικής Ιατρικής του Αμερικάνικου Καρδιολογικού Πνευμονολογικού και Αιματολογικού Ινστιτούτου:

«Δεν μπορούμε ακόμα να ξεκαθαρίσουμε επακριβώς κατά πόσο ο θυμός και η εχθρότητα διαδραματίζουν ένα αιτιώδη ρόλο στην αρχική εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου, ούτε κατά πόσο εντείνουν το πρόβλημα από τη στιγμή που η νόσος έχει εκδηλωθεί ή και τα δύο.

Πάρτε όμως έναν εικοσάχρονο που οργίζεται κατ επανάληψη. Κάθε επεισόδιο θυμού προσθέτει μια συμπληρωματική πίεση στην καρδιά αυξάνοντας τους σφυγμούς της καρδιάς του και την πίεση του αίματος.

Όταν αυτό επαναληφθεί πολλές φορές «μπορεί» να βλάψει ιδιαίτερα επειδή η αναστάτωση του αίματος που ρέει στη στεφανιαία αρτηρία σε κάθε παλμό της καρδιάς «μπορεί» να προκαλέσει μικροεξελκώσεις στο αγγείο όπου αναπτύσσεται η σκλήρυνση.

Αν ο ρυθμός της καρδιάς σας είναι ταχύτερος και η πίεση του αίματος υψηλότερη, επειδή συνήθως είστε οργισμένοι, τότε μέσα σε 30 χρόνια «μπορεί» να φθάσετε σε μια ταχύτερη δημιουργία αθηροσκλήρωσης και έτσι, να οδηγηθείτε στην στεφανιαία νόσο».

 



Από τη στιγμή που παρουσιάζεται μια καρδιοπάθεια οι μηχανισμοί που κινητοποιούνται από την οργή επηρεάζουν την αποτελεσματική λειτουργίας της καρδιάς ως αντλίας, όπως φάνηκε στη μελέτη των αναμνήσεων των ασθενών.

Μια άμεση συνέπεια ήταν ότι ο θυμός μπορούσε να αποβεί θανατηφόρος σε αυτούς που ήδη είχαν καρδιακή πάθηση.

Στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Στάφορντ σε 1012 άνδρες και γυναίκες, που είχαν υποστεί ένα πρώτο καρδιακό επεισόδιο και ύστερα παρακολουθήθηκαν επί οκτώ χρόνια, έδειξε ότι οι άνδρες που ήταν περισσότερο επιθετικοί και εχθρικοί (!) στο σύνολο τους είχαν το υψηλότερο ποσοστό εκδήλωσης και δεύτερου επεισοδίου.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέηλ σημειώνουν ότι:

«μπορεί να μην είναι τόσο η οργή που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή πάθηση, όσο κυρίως το κάθε είδους έντονο αρνητικό συναίσθημα που στέλνει σε τακτά διαστήματα ορμόνες άγχους σε όλο το σώμα.

Συνολικά οι ισχυρότεροι επιστημονικοί δεσμοί ανάμεσα στα συναισθήματα μας και στις παθήσεις της καρδιάς εντοπίζονται στο θυμό».

 


 

Μία μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ζήτησε από περισσότερους από 1500 άνδρες και γυναίκες που είχαν υποστεί καρδιακά επεισόδια να περιγράψουν τη συναισθηματική τους κατάσταση κατά τις ώρες πριν από το επεισόδιο:

«Ο θυμός υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής σε άτομα που είχαν ήδη καρδιακό νόσημα. Ο αυξημένος κίνδυνος διαρκούσε δύο περίπου ώρες μετά την εμφάνιση θυμού».

 

 

 Στο επόμενο, η συνέχεια!



ΠΡΟΣΟΧΗ!
ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ.


Ο βασικός ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι η πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων. 

Σε επόμενο ιατρικό άρθρο, θα διαβάσετε σχετικά ... 


(Παροιμίες 17:22)

Η ευφραινομένη καρδία δίδει ευεξίαν ως ιατρικόν (!) το δε κατατεθλιμμένον πνεύμα ξηραίνει τα οστά.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις