Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ!
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ!
Πότε ο θυμός είναι αυτοκτονία;
Μια μελέτη του θυμού σε καρδιοπαθείς που έγινε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, το ερώτημα ανάμεσα σε ασθενείς που είχαν υποστεί ένα πρώτο καρδιακό επεισόδιο (!) ήταν κατά πόσο ο θυμός μπορεί να είχε σημαντική επίπτωση στη λειτουργία της καρδιάς τους.
Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν εντυπωσιακό:
Ενώ οι ασθενείς αναλογίζονταν περιστατικά (!) που τους έκαναν έξω φρενών η αντλητική ικανότητα της καρδιάς τους έπεφτε κατά 5%
Μερικοί από τους ασθενείς παρουσίαζαν μια πτώση της αντλητικής ικανότητας κατά 7% ή και περισσότερo – κάτι που οι καρδιολόγοι θεωρούν σημάδι ισχαιμίας του μυοκαρδίου, μια επικίνδυνη πτώση στη ροή του αίματος προς την ίδια την καρδιά.
Η πτώση της αντλητικής ικανότητας δεν παρουσιαζόταν όταν υπήρχαν άλλα καταθλιπτικά συναισθήματα όπως το άγχος (!) αλλά ούτε και ύστερα από συνεχή σωματική κόπωση.
Ο θυμός φαίνεται ότι είναι το πρώτο συναίσθημα που προξενεί τη μεγαλύτερη βλάβη (!) στη καρδιά.
Καθώς ανακαλούσαν το περιστατικό οι ασθενείς ανέφεραν ότι αισθάνονταν μόνο κατά το ήμισυ οργισμένοι συγκριτικά με το πώς ένιωθαν τότε που συνέβη πραγματικά, υποδηλώνοντας έτσι ότι η καρδιά τους υπέφερε πολύ περισσότερο στη διάρκεια μιας πραγματικής κατάστασης που προκαλεί η οργή.
Αυτό το εύρημα αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου δικτύου ενδείξεων που προέρχονται από δεκάδες μελέτες με κεντρικό άξονα τη δύναμη που έχει ο θυμός να βλάψει τη καρδιά.
Νέο εύρημα:
Η ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ.
Τα περισσότερα δεδομένα από την εχθρότητα οφείλονται στις έρευνες του δρ Ρέντφορντ Γουίλιαμς στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ.
Στο επόμενο, η συνέχεια της αντιγραφής ...
(Ματθ. 5:5)
Μακάριοι οι πραείς, διότι αυτοί θέλουσι
κληρονομήσει την γην.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου