Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ Η ΔΕΗΣΗ.




Ευαγγέλιο του Λουκά 21: 36 Αγρυπνείτε λοιπόν δεόμενοι εν παντί καιρώ, διά να καταξιωθήτε να εκφύγητε πάντα ταύτα τα μέλλοντα να γείνωσι και να σταθήτε έμπροσθεν του Υιού του ανθρώπου.


 Η ζωή μας εδώ στη γη, στην ανθρωπότητα, έχει πολλές εκπλήξεις. Τα πάντα έρχονται στην ώρα τους και κρατούν όσο χρόνο ο Θεός έχει προσδιορίσει. Πόλεμοι, πείνα, ανέχεια, καταστροφές, θάνατος, πλούτος, σπουδές, πτυχία, εργασία, ανεργία, αρρώστιες, γάμος, γέννα, και άλλα. Όμως το μεγαλύτερο ξαφνικό γεγονός στην ζωή του πιστού, είναι η Αρπαγή της Εκκλησίας! Θα έλθει «ως παγίδα επάνω τους κατοίκους της γης». Η παγίδα αυτή αφορά την άγνοια και την αδιαφορία των ανθρώπων που αρέσκονται να τρώγουν, να πίνουν όπως τις ημέρες του Νώε. Η ημέρα  του Κυρίου σε μας τους πιστούς είναι καθορισμένη με τον πιο σαφή τρόπο, καθώς έρχεται σαν τον κλέφτη μέσα στην νύκτα. Ο μόνος τρόπος να διαφυλαχτείς από ένα κλέφτη είναι να πάρεις τα μέτρα σου: Ασφάλεια παντού! Στα πνευματικά η ασφάλεια ονομάζεται «Προσευχή δια της δεήσεως». 

 Τι σημαίνει δια της δεήσεως;
Η δέηση μας προς τον Θεό φανερώνει δύο πράγματα: (α) την συνείδηση του γεγονότος και (β) την εκζήτηση του προσώπου του.  

(α) την συνείδηση του γεγονότος:
Ο λόγος του Θεού μας διδάσκει να ζητάμε πρώτον την βασιλεία του Θεού. Από όλα τα καθημερινά ζητήματα που μας απασχολούν το πρώτο είναι η σωτηρία της ψυχής μας, η αιώνιος ζωή. Συνήθως σε περίπτωση ενός δράματος κράζουμε, κραυγάζουμε. Άρα είμαστε ίσως σε πανικό. Όμως ο Θεός θέλει να κράζουμε σε αυτόν. Αυτό δεν είναι πανικός. Είναι πίστη, είναι το σημείο επαφής του πιστού με τον Άγιο Θεό, στο όνομα του Ιησού Χριστού. Τόσα ζητήματα έρχονται στην αντίληψη μας, ξαφνικά. Αντί να μας ταράζουν μας αφυπνίζουν και μας διατηρούν άγρυπνους πνευματικά. Ο Κύριος Ιησούς, στην Αποκάλυψη, συμβουλεύει: «Ιδού, έρχομαι ως κλέπτης· μακάριος όστις αγρυπνεί και φυλάττει τα ιμάτια αυτού, διά να μη περιπατή γυμνός και βλέπωσι την ασχημοσύνην αυτού». Αυτή η αγρυπνία που ζητά ο Χριστός αφορά την ανάγκη του αγιασμού μας, σαν το πρώτο και επείγον μέλημα. Αφορά την κανονική μας ζωή και όχι μια έκτακτη κατάσταση ανάγκης. Ο κόσμος ζει συνεχώς καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Είναι πάντα ακάλυπτος, γυμνός.  Ο λαός του Θεού ζει με αποκάλυψη, με προστασία, με χάρη ενώπιον του Θεού.    

   
(β) την εκζήτηση του προσώπου Του:
Ο προφήτης Ιωνάς λέγει μέσα από την κοιλιά του κήτους: «Ενώ ήτο εκλείπουσα εν εμοί η ψυχή μου, ενεθυμήθην τον Κύριον· και η προσευχή μου εισήλθε προς σε, εις τον ναόν τον άγιόν σου». Όταν η προσευχή μας γίνει δια της δεήσεως, τότε εισέρχεται έως του θρόνου του Θεού και βρίσκει απήχηση. Το καλύτερο μέρος για μας σήμερα, είναι το ταμείο που ο Κύριος Ιησούς μας δίδαξε  και μας άφησε σαν παρακαταθήκη, ώστε μέσα εκεί να δεόμαστε υπέρ πάντων ανθρώπων και να εισακούονται οι προσευχές μας. Να βλέπει ο Θεός ότι πράγματι τον αγαπάμε, πάνω από όλα τα πράγματα, τα αγαθά που απολαμβάνουμε στην ζωή μας. Εκεί μέσα στο ταμείο μας, ζητάμε το έλεος του άλλη μια φορά, ζητάμε συγχώρεση άλλη μια φορά για αυτά που κάναμε και λυπήσαμε τον Θεό. Εκεί περιμένουμε την απάντηση και την πληροφορία της πίστεως, που έρχεται καθώς πληρούμεθα δια Πνεύματος αγίου.     

Τι σημαίνει ότι ο Χριστός εκάθησε στα δεξιά του Θεού;
Ο Κύριος μας Ιησούς πέθανε για μας, αναστήθηκε και σήμερα είναι ο μεσιτεύων στον Θεό για μας. Όταν ο Χριστός προείπε στον Πέτρο για την άρνηση του τρείς φορές, συμπλήρωσε: «εγώ εδεήθην περί σου δια να μη εκλείψει η πίστη σου». Ο Ιησούς δεήθηκε στον Θεό υπέρ του μαθητή και φίλου Του. Πράγματι η πίστη του Πέτρου, δεν εξέλειπε παρά την αποτυχία του εκείνο το βράδυ. Εξήλθε αμέσως, θυμήθηκε και έκλαψε, μετανόησε και ο Κύριος τον δέχτηκε και πάλι. Σήμερα ο Κύριος προσεύχεται για μας τους μαθητές του και φίλους Του με τον ίδιο τρόπο, δεόμενος προς τον πατέρα ώστε να μην εκλείψει η πίστη μας, στο επόμενο γεγονός που θα μας συμβεί. Αμήν.       

Προς Φιλιππησίους 4: 6 Μη μεριμνάτε περί μηδενός, αλλ' εν παντί πράγματι ας γνωρίζωνται τα ζητήματά σας προς τον Θεόν μετ' ευχαριστίας διά της προσευχής και της δεήσεως.



       

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις