ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ 4η ΗΛΙΚΙΑ | ΓΗΡΑΣ.

 



Η ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η Τέταρτη ηλικία (86-120 ετών)

 

Το προηγούμενο άρθρο, διαβάστε εδώ:

 

Μια νέα σειρά άρθρων, κάθε Κυριακή, με κύριο θέμα, τις ανάγκες των ηλικιωμένων και τα κύρια αίτια της γεροντικής δύσκολης περιόδου (!) που διανύει ο άνθρωπος καθώς έρχονται | πλησιάζουν τα δύσκολα χρόνια του γήρατος κατά την 3η και 4η ηλικία.

 



 

 

ΤΟ ΘΕΜΑ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ 4η ΗΛΙΚΙΑ

 

«Αχ! δεν αντέχω, δεν μπορώ!».

 

Η τέταρτη ηλικία υποφέρει πολλαπλά από το υπερβολικό βάρος το οποίο δεν κατάφερε επί χρόνια να δαμάσει.

 

Αντιγράφω από άρθρο στο capital.gr:

Το βάρος σχετίζεται με τον κίνδυνο για εμφάνιση Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας με διαφορετικό τρόπο στα δύο φύλα, δείχνει μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. 

Οι υπέρβαρες γυναίκες κινδυνεύουν λιγότερο, ενώ αντίθετα οι λιποβαρείς άνδρες αρκετά περισσότερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κάρελ Κόστεβ του Τμήματος Επιδημιολογίας της IQVIA στη Φρανκφούρτη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ "Journal of Alzheimer's Disease", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 297.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 70 ετών.

Η διάγνωση άνοιας (Αλτσχάιμερ, αγγειακής άνοιας κ.α.) συσχετίστηκε με την κατηγορία βάρους κάθε ατόμου με βάση τον δείκτη μάζας σώματος (λιποβαρείς κάτω του 18,5 | φυσιολογικοί 18,5-25 | υπέρβαροι 25-30 και παχύσαρκοι άνω του 30).

Το ποσοστό λιποβαρών και στα δύο φύλα ήταν 0,9%, των φυσιολογικών 25,5%, των υπέρβαρων 41,5% και των παχύσαρκων 32,1%).

Η πιθανότητα άνοιας μέσα στην επόμενη δεκαετία μειωνόταν σημαντικά ανάλογα με το βάρος, από 11,5% στις λιποβαρείς γυναίκες μέχρι 9,1% στις παχύσαρκες, ενώ στους άνδρες τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν από 12% (λιποβαρείς) έως 8,2% (παχύσαρκοι).

Ειδικότερα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία σχετιζόταν αρνητικά (μειωμένη πιθανότητα) τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Στις γυναίκες οι υπέρβαρες είχαν αρνητική συσχέτιση με την πιθανότητα γενικότερα άνοιας, δηλαδή μικρότερο κίνδυνο. Από την άλλη, η μόνη κατηγορία βάρους με σημαντικά θετική συσχέτιση - δηλαδή μεγαλύτερο κίνδυνο - ήταν οι υπερβολικά αδύνατοι(λιποβαρείς).

 

«Φαίνεται πως στους ηλικιωμένους υπάρχει μια ισχυρή θετική σχέση ανάμεσα στο αφύσικα μικρό βάρος και στην άνοια. Γι' αυτό, η γνωστική εξασθένηση πρέπει να αξιολογείται τακτικά στους ηλικιωμένους άνδρες με δείκτη μάζας σώματος κάτω του 18,5» σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

"Από την άλλη, τα παραπανίσια κιλά μπορεί να προστατεύουν από άνοια τις υπέρβαρες ηλικιωμένες, μια ένδειξη ότι μια μέτρια αύξηση του βάρους στην τρίτη ηλικία μπορεί να είναι αποδεκτή από άποψη γνωστικής προστασίας", πρόσθεσαν.

 

Οι ερευνητές τόνισαν πάντως ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους σε δείγματα και από άλλες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


https://www.capital.gr/health/3655320/ereuna-susxetizei-ton-kinduno-anoias-me-to-somatiko-baros/

 


 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ

Η παχυσαρκία | το υπερβολικό βάρος είναι κάτι που ο άνθρωπος θα πρέπει από ενωρίς να το αντιληφθεί ότι είναι ένας δείκτης συνέσεως (!) που αφορά την εγκράτεια σαν αρετή.

Από μόνος του, ο άνθρωπος, είναι καλό να έχει στόχους που αφορούν την διατροφή και το σωστό βάρος ώστε να αντιμετωπίσει τις πιθανότητες των ασθενειών που σχετίζονται και άμεσα και μακροπρόθεσμα .

Ο κάθε άντρας ή γυναίκα ανάλογα με τις φυσικές ανάγκες, το επάγγελμα και την ένταση εργασίας προσαρμόζει το βάρος του σε ένα ιδεώδες στόχο | μέτρο με την βοήθεια των γενικών γιατρών.

Αυτό αποτελεί μια μέριμνα για την καλή φυσική κατάσταση του ανθρώπου στο σώμα που του χάρισε ο Θεός, έτσι ώστε να φιλοξενεί το πνεύμα του και την ψυχή του μέχρις καιρού λήξεως.


Με βάση τους πίνακες για το ιδεώδες βάρος ανάλογα με το ύψος και την ηλικίας σας βρείτε το δικό σας στόχο.

 




 

 

 

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Είναι η στιγμή που θα ανατρέξουμε στις Γραφές με σκοπό να αναζητήσουμε την αλήθεια των πραγμάτων.

Η Γραφή μας ομιλεί για τις επιπτώσεις της αδυναμίας του ανθρώπου ώστε να συγκρατήσει τον εαυτό του σχετικά με το φαγητό (!) που ονομάζεται και αδηφάγος, δηλαδή ο ακόρεστος, ο φαγάς.

 

Δείτε από το βιβλίο των Παροιμιών:

Όταν καθήσεις να φας μαζί με έναν άρχοντα, παρατήρει με επιμέλεια εκείνα που παραθέτουν μπροστά σου·

 

και βάλε μαχαίρι στον λαιμό σου, αν είσαι αδηφάγος·

 

μη επιθυμείς τα εδέσματά του· επειδή, αυτά είναι τροφή δολιότητας.

 

 

Με λίγα λόγια:

Όταν καθόμαστε για φαγητό σε ξένο τραπέζι, πρώτα-πρώτα είμαστε σε επαγρύπνηση για την συνομιλία και την ουσιαστική συζήτηση. 

 

ΜΕΘΗ

Επίσης από τις Γραφές μαθαίνουμε την επίδραση στην ψυχή μας εκείνων των αγαθών που μπορούν να μας βλάψουν αν δεν έχουμε σύνεση και φρόνηση.

Δείτε από τις Παροιμίες:

 

Το κρασί γεννάει χλευασμό, και τα σίκερα είναι στασιαστικά·

και όποιος δελεάζεται απ' αυτά, δεν έχει φρόνηση.

 

 

Και πάλι:

Σε ποιον είναι τα «ουαί»; Σε ποιον οι στεναγμοί; Σε ποιον οι φιλονικίες; Σε ποιον οι ματαιολογίες; Σε ποιον τα χτυπήματα χωρίς αιτία; Σε ποιον η φλόγωση των ματιών;

 

Σ' αυτούς που δαπανούν τον χρόνο τους στο κρασί·

σ' εκείνους που σπαταλούν τον χρόνο τους ανιχνεύοντας οινοποσίες.

 

 

Με λίγα λόγια:

Όταν ο άνθρωπος δεν έχει τον έλεγχο του ποτού | του κρασιού θα καταστρέψει την ζωή του και στο τέλος θα ζει σαν άφρονας.

 

ΚΩΜΟΙ

Οι κώμοι όπως αναφέρονται στην Γραφή είναι οι βακχικές γιορτές των αρχαίων που σήμερα είναι το γλέντι το τρικούβερτο.

Αυτό καταλήγει σε αμαρτία | παράβαση στον λόγο του Θεού και ασωτία.

 

Δείτε από την επιστολή του Παύλου προς τους Γαλάτες:

 

φθόνοι, φόνοι, μέθες, γλεντοκόπια, και τα παρόμοια μ' αυτά· για τα οποία σας λέω από πριν, όπως και σας είχα προείπει, ότι αυτοί που τα πράττουν αυτά βασιλεία Θεού δεν θα κληρονομήσουν.

 

 

Ο δε προφήτης Ωσηέ, γράφει:

 

Επειδή, θα τρώνε, και δεν θα χορταίνουν· θα πορνεύουν, και δεν θα πληθύνονται· για τον λόγο ότι, εγκατέλειψαν στο να λατρεύουν τον Κύριο.

 

Πορνεία, και κρασί, και μέθη αφαιρούν την καρδιά.

 

 

Και από τον προφήτη Ησαΐα:

Ουαί σ' εκείνους που, καθώς σηκώνονται το πρωί, αναζητούν σίκερα· οι οποίοι εξακολουθούν μέχρι το βράδυ, μέχρις ότου τους ανάψει το κρασί!

 

Και η κιθάρα και η λύρα, το τύμπανο και ο αυλός, και το κρασί, είναι στα συμπόσιά τους· αλλά, δεν παρατηρούν το έργο τού Κυρίου, και δεν θωρούν την ενέργεια των χεριών του.

 

 

Και πάλι:

Ουαί σε όσους είναι δυνατοί για να πίνουν κρασί, και ισχυροί στο να ανακατεύουν σίκερα·

 

οι οποίοι δικαιώνουν τον παράνομο για δώρα, και το δίκιο τού δικαίου το αφαιρούν απ' αυτόν!

 

 

 

Με λίγα λόγια:

Το κρασί | Το μεθύσι | Το σεξ όλα πάνε μαζί και ο άνθρωπος κατρακυλάει στην ασωτία χωρίς να το καταλάβει.

 



ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ

Το μακρύ άρθρο μας, σήμερα, επιθυμώ να μεταδώσω τον φόβο του Θεού μάλλον παρά τον φόβο του θανάτου ή της αρρώστιας που προκαλεί η υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού το οποίο είναι ματαιότητά και όχι απόλαυση.

Ματαιότητα (!) διότι ο άνθρωπος σύντομα το μετανιώνει, αφού καταλάβει ότι έχασε το σπουδαιότερο αγαθό, την υγεία του από αφροσύνη και ηλιθιότητα.

Τέλος, το πιο σημαντικό, δεν είναι αργά για ειλικρινή μετάνοια απέναντι στον Θεό δια του ονόματος του Ιησού Χριστού.

Κάτι καλό (!) θα συμβεί. 

 

 



ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:

v  ΚΑΚΙΑ ΣΤΗΝ 4η ΗΛΙΚΙΑ

v  ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

 

 







 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις