Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΤΗΝ 4η ΗΛΙΚΙΑ | ΓΗΡΑΣ.

 








Η ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η Τέταρτη ηλικία (86-120 ετών)

 

Το προηγούμενο άρθρο, διαβάστε εδώ:

 

Μια νέα σειρά άρθρων, κάθε Κυριακή, με κύριο θέμα, τις ανάγκες των ηλικιωμένων και τα κύρια αίτια της γεροντικής δύσκολης περιόδου (!) που διανύει ο άνθρωπος καθώς έρχονται | πλησιάζουν τα δύσκολα χρόνια του γήρατος κατά την 3η και 4η ηλικία.

 


 

 

ΤΟ ΘΕΜΑ: Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΤΗΝ 4η ΗΛΙΚΙΑ

 

«Δεν υποφέρεται η μοναξιά!».

 



Η τέταρτη ηλικία υποφέρει από την μοναξιά, που σήμερα έχει τίτλο: «Η πανδημία της μοναξιάς».

Η μοναξιά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, πλήττει 1 στους 4 κατοίκους του πλανήτη μας. Σε πρόσφατη έρευνα της Meta-Gallop που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 140 χώρες και το 77% του παγκόσμιου πληθυσμού αποκαλύπτεται ο συγκλονιστικός αριθμός του ενός δις ανθρώπων που αισθάνεται σήμερα «πολύ ή αρκετά μόνος».

Πιο εντυπωσιακό από όλα τα ευρήματα, αποτελεί το γεγονός ότι ενώ τα ποσοστά των ηλικιωμένων που αισθάνονται «πολύ ή αρκετή μοναξιά», είναι τα χαμηλότερα (17%) τα δε υψηλότερα ποσοστά στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι εκείνα των νέων 19-29 ετών (ποσοστό 27%).

Σύμφωνα με τη μελέτη της JRC/EU η επικράτηση της μοναξιάς αυξήθηκε τους μήνες που ακολούθησαν το ξέσπασμα της COVID-19. Το 2016 περίπου το 12% των Ευρωπαίων πολιτών ανέφερε ότι αισθανόταν μοναξιά περισσότερο από τον μισό χρόνο της ημέρας του. Τους πρώτους μήνες της πανδημίας το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε το 25%.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα πλήθος ερευνών αποδεικνύει ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν σοβαρές συνέπειες στη φυσική και πνευματική υγεία των ανθρώπων. Όσον, δε, αφορά τη θνησιμότητα σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ οι συνέπειες τους είναι συγκρίσιμες με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Το Συμβούλιο του Γενικού Χειρουργού στις ΗΠΑ αναφέρει σε έκθεση ότι η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης είναι τόσο επικίνδυνη όσο το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα καθημερινά.

Στη Μεγάλη Βρετανία από το 2018 υπάρχει το Υπουργείο Μοναξιάς και έχουν αναπτυχθεί δράσεις με χρηματοδότηση από το κράτος για δημόσιες καμπάνιες, ενίσχυση των ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της μοναξιάς απευθυνόμενες σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην ψυχική υγεία, ενίσχυση πληθώρας τοπικών κοινοτικών οργανώσεων κ.λπ.

Από κοινωνιολογική άποψη ο Καθηγητής Ν. Παναγιωτόπουλος λέει ότι «είναι ένα φαινόμενο που διέπει όλες τις κοινωνίες. Πιστεύω ότι θα ενταθεί λόγω του συστήματος αξιών των τελευταίων 50 ετών και απορρέει από  την επικυριαρχία του ατομικισμού, που εκπέμπει και αναπαραγάγει η ιδεολογία της αγοράς. Αυτό κάνει την κοινωνία να γιορτάζει τη λατρεία του «εγώ». Έχει διαποτίσει πια το μεδούλι των κοινωνιών, άρα και των ανθρώπων με τρόπο ώστε κανείς να μην αισθάνεται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός αν είναι μαζί με κάποιον. Σε μια σχέση ανθρώπων το 1 και 1 δεν κάνει 2, κάνει κάτι άλλο».       

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ (19/11/2023)


 


Κατά τον ομότιμο Καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Στ. Στυλιανίδη η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και ειδικά για τους ηλικιωμένους - άνοια.

 

 


TA ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

Στο σημείο αυτό θα ήταν καλό να ανατρέξουμε στα βαθιά αίτια της μοναξιάς των ηλικιωμένων και μάλιστα ανατρέχοντας στην σοφία του Θεού που είναι οι Γραφές.

 

Διαβάζουμε σχετικά με χαρακτήρες ανθρώπων που δεν άλλαξαν ποτέ (!) με αποτέλεσμα να ζουν στα έσχατα τους την «πανδημία» της μοναξιάς.

Δείτε από το βιβλίο των Παροιμιών του Δαβίδ:

 

Ο ΑΛΑΖΟΝΑΣ

Ο αλαζόνας στην καρδιά διεγείρει έριδες· εκείνος, όμως, που έχει το θάρρος του επάνω στον Κύριο, θα παχύνει.

 

 

Ο ΨΙΘΥΡΙΣΤΗΣ

Όπου δεν υπάρχουν ξύλα, η φωτιά σβήνει· και όπου δεν υπάρχει ψιθυριστής, η φιλονικία ησυχάζει. Τα κάρβουνα είναι για την ανθρακιά, και τα ξύλα για τη φωτιά, και ο φιλόνικος άνθρωπος για να ανάβει φιλονικίες.

 

 

Τα λόγια τού ψιθυριστή καταπίνονται ευχάριστα, και κατεβαίνουν μέχρι τα ενδόμυχα της κοιλιάς.

 

 

 

 

ΙΔΙΟΓΝΩΜΟΝΑΣ

Ο ιδιογνώμονας ζητάει σύμφωνα με την επιθυμία του και εναντιώνεται σε κάθε τι που είναι ορθό.

 

 

 

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Το πνεύμα τού ανθρώπου θα υποστηρίζει την αδυναμία του· αλλά, το καταθλιμμένο πνεύμα ποιος μπορεί να υποφέρει;

 

 

Με λίγα λόγια:

Η μοναξιά του ανθρώπου στην 3η και 4η ηλικία (!) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ότι ποτέ δεν άλλαξε κατά τον χαρακτήρα του Θεού, ενώ τόσα χρόνια ο Θεός τον περίμενε, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε μια κατάσταση χαρακτήρα σκληρού και απαίδευτου κατά τον χαρακτήρα του Θεού.

 




ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ναι, το Ευαγγέλιο σήμερα αλλάζει χαρακτήρες δια της δυνάμεως του Θεού, όταν ο άνθρωπος με πίστη ζητήσει αυτή την αλλαγή που ονομάζεται αναγέννηση.

Αυτή την αναγέννηση την περιέγραψε ο Κύριος Ιησούς στην συζήτηση με τον Νικόδημο και την κατέγραψε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στο Ευαγγέλιο του.

 

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ

Το σημερινό μας άρθρο, που είναι τόσο επίκαιρο, θα πρότεινα αγαπητέ μου φίλε ηλικιωμένε να σκεφτείς σοβαρά και να προσέξεις από δω και πέρα την αιωνιότητα και την βασιλεία του Θεού που ανοίγεται μπροστά σου.

Δες τι απάντησε ο Κύριος Ιησούς σε ένα Φαρισαίο:

Δεν έρχεται η βασιλεία τού Θεού έτσι, ώστε να παρατηρείται· ούτε θα πουν: Να! εδώ είναι, ή: Να! εκεί· επειδή, προσέξτε, η βασιλεία τού Θεού είναι ανάμεσά σας.

 

 Με λίγα λόγια, φίλε μου:

Η βασιλεία του Θεού αναπαύεται μέσα σου όταν επικαλεστείς τον Ιησού Χριστό για να σωθείς | να αλλάξεις και να γεμίσεις χαρά και ειρήνη στην ψυχή. 

 

 




 


ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:

v  ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ 4η ΗΛΙΚΙΑ

v  ΚΑΚΙΑ ΣΤΗΝ 4η ΗΛΙΚΙΑ

v  ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

 

 








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις