ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΊΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΕΝΑΝ «ΧΑΡΤΗ» ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ!

 



Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο, εδώ:

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΊΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΕΝΑΝ «ΧΑΡΤΗ» ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ.

Τα παιδιά έχουν πάντοτε την ικανότητα να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.

Ένα παιδί μπορεί κάποια μέρα να δείχνει αναστατωμένο, αλλά να μην είναι σε θέση να πει τι νιώθει και γιατί.

Σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι χρήσιμο να έχετε επαρκές «απόθεμα» γνώσεων και πληροφοριών, σχετικά με τους ανθρώπους, τους χώρους και τα γεγονότα της ζωής του παιδιού.

Έτσι θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι και πιο ικανοί να διερευνήσετε τις πιθανές πηγές των συναισθημάτων του παιδιού σας και να το βοηθήσετε να τις κατονομάσει. Θα του αποδείξετε ακόμη ότι για σας ο κόσμος του είναι σημαντικός επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο μια μεγαλύτερη μεταξύ σας προσέγγιση.

Αυτό το «απόθεμα γνώσεων» αυτή η «βάση δεδομένων» είναι  ένα είδος χάρτη (!) που οι γονείς προσπαθούν συνειδητά να έχουν στο μυαλό τους.

 

Όταν ο γονέας σκέφτεται αυτό τον «νοητικό» χάρτη (!) λέει:

«Αυτός είναι ο κόσμος του παιδιού μου και αυτοί οι άνθρωποι που τον κατοικούν. Γνωρίζω τα ονόματα τους τα πρόσωπά τους και την προσωπικότητα του καθενός. Γνωρίζω πώς νιώθει το παιδί μου για καθένα απ’ αυτούς. Αυτοί είναι οι πιο αγαπημένοι του φίλοι και αυτός είναι εκεί είναι κάποιος τον οποίο θεωρεί εχθρό του. Το παιδί μου πιστεύει ότι αυτός ο δάσκαλος είναι καλός, εκείνος ο γυμναστής αστείος και εκείνος ο άλλος δάσκαλος αυστηρός. Αυτό είναι το περίγραμμα του σχολείου του. Γνωρίζω που νιώθει πιο άνετα και γνωρίζω ποιους κινδύνους πιστεύει ότι έχει να αντιμετωπίσει. Αυτό είναι το ωρολόγιο πρόγραμμα του. Αυτά τον ενδιαφέρουν περισσότερο και εκείνα που τον ενοχλούν».

 

Η δημιουργία ενός χάρτη του συναισθηματικού κόσμου του παιδιού απαιτεί πολλή δουλειά και προσοχή στις λεπτομέρειες.

Οι γονείς χρειάζεται να περάσουν κάποιες ώρες στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών και χρειάζεται να μιλήσουν με τα ίδια τα παιδιά ώστε να μάθουν για τους φίλους και τους δασκάλους τους.

Όπως ο «χάρτης» της κάθε κοινότητας (!) έτσι και αυτός χρειάζεται τακτική ενημέρωση. Οι γονείς που διατηρούν παρόμοιους χάρτες θεωρούν ότι έχουν ένα σημαντικό κοινό έδαφος για ουσιαστική συζήτηση.

 

Στο επόμενο:

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ «ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ»!

 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις