ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ «ΠΡΑΞΕΩΝ» ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΑΜΗΝ;




Πράξεις 28: 30 Έμεινε δε ο Παύλος δύο ολόκληρα έτη εν ιδιαιτέρα μισθωτή οικία και εδέχετο πάντας τους ερχομένους προς αυτόν, κηρύττων την βασιλείαν του Θεού και διδάσκων μετά πάσης παρρησίας ακωλύτως τα περί του Κυρίου Ιησού Χριστού.



Οι Πράξεις των Αποστόλων παραμένουν και σήμερα ένα πολύ επίκαιρο βιβλίο, καθώς είναι το μοναδικό στην Καινή Διαθήκη, που δεν υπάρχει στο τέλος η λέξη «Αμήν»!

Είναι τυχαίο;



Ας δούμε μερικά πράγματα, από το βιβλίο των Πράξεων:

1. Η προτροπή του Χριστού:
Διαβάζουμε: «Και συνερχόμενος μετ' αυτών, παρήγγειλε να μη απομακρυνθώσιν από Ιεροσολύμων, αλλά να περιμένωσι την επαγγελίαν του Πατρός, την οποίαν ηκούσατε, είπε, παρ' εμού. Διότι ο μεν Ιωάννης εβάπτισεν εν ύδατι, σεις όμως θέλετε βαπτισθή εν Πνεύματι Αγίω ουχί μετά πολλάς ταύτας ημέρας».


2. Η απορία των αποστόλων:
Διαβάζουμε: «Κύριε, τάχα εν τω καιρώ τούτω αποκαθιστάνεις την βασιλείαν εις τον Ισραήλ; Είπε δε προς αυτούς· Δεν ανήκει εις εσάς να γνωρίζητε τους χρόνους ή τους καιρούς, τους οποίους ο Πατήρ έθεσεν εν τη ιδία αυτού εξουσία, αλλά θέλετε λάβει δύναμιν, όταν επέλθη το Άγιον Πνεύμα εφ' υμάς, και θέλετε είσθαι εις εμέ μάρτυρες και εν Ιερουσαλήμ και εν πάση τη Ιουδαία και Σαμαρεία και έως εσχάτου της γης».

3. Το γεγονός:
Διαβάζουμε: «Και εξαίφνης έγεινεν ήχος εκ του ουρανού ως ανέμου βιαίως φερομένου, και εγέμισεν όλον τον οίκον όπου ήσαν καθήμενοι· και εφάνησαν εις αυτούς διαμεριζόμεναι γλώσσαι ως πυρός, και εκάθησεν επί ένα έκαστον αυτών, και επλήσθησαν άπαντες Πνεύματος Αγίου, και ήρχισαν να λαλώσι ξένας γλώσσας, καθώς το Πνεύμα έδιδεν εις αυτούς να λαλώσιν».

4. Η εξήγηση:
Διαβάζουμε: «Σταθείς δε ο Πέτρος μετά των ένδεκα, ύψωσε την φωνήν αυτού και ελάλησε προς αυτούς· Άνδρες Ιουδαίοι και πάντες οι κατοικούντες την Ιερουσαλήμ, τούτο ας ήναι γνωστόν εις εσάς και ακούσατε τους λόγους μου. Διότι ούτοι δεν είναι μεθυσμένοι, καθώς σεις νομίζετε· διότι είναι τρίτη ώρα της ημέρας· αλλά τούτο είναι το ρηθέν διά του προφήτου Ιωήλ».

5. Τι έλεγε ο προφήτης Ιωήλ, 850 χρόνια προ Χριστού;
Διαβάζουμε: «Και θέλετε γνωρίσει ότι εγώ είμαι εν μέσω του Ισραήλ και εγώ είμαι Κύριος ο Θεός σας και δεν είναι άλλος ουδείς· και ο λαός μου δεν θέλει καταισχυνθή εις τον αιώνα. Και μετά ταύτα θέλω εκχέει το πνεύμά μου επί πάσαν σάρκα· και θέλουσι προφητεύσει οι υιοί σας και αι θυγατέρες σας· οι πρεσβύτεροί σας θέλουσιν ενυπνιασθή ενύπνια, οι νεανίσκοι σας θέλουσιν ιδεί οράσεις».

6. Το γεγονός τελείωσε;
Απάντηση: Όχι!!!

Το βιβλίο των Πράξεων είναι το βιβλίο συμβάντων του Αγίου Πνεύματος. Έτσι εξηγείται γιατί εορτάζουμε δύο ημέρες: (α) της Πεντηκοστής σαν μεγάλη εορτή από τον νόμο του Μωυσή και (β) του Αγίου Πνεύματος σαν τιμώμενο πρόσωπο και εκπλήρωση της επαγγελίας του Πατρός επί πάντα τον πιστεύοντα.

Από την ημέρα της Πεντηκοστής, όλα άλλαξαν:
Α. Ιδρύεται η εκκλησία του Χριστού. Εκκλησία αναγεννημένων πιστών με σαφή γνώση της αλήθειας (ο Χριστός) και πείρα (!) της δυνάμεως του Αγίου Πνεύματος. Δείτε πότε οι δώδεκα μαθητές κατάλαβαν: «Ότε λοιπόν ηγέρθη εκ νεκρών, ενεθυμήθησαν οι μαθηταί αυτού ότι τούτο έλεγε προς αυτούς, και επίστευσαν εις την γραφήν και εις τον λόγον, τον οποίον είπεν ο Ιησούς».

 Β. Ο Χριστός εργάζεται με την εκκλησία Του σαν ένας πυρήνας (ο Χριστός) που συγκεντρώνει τα ηλεκτρόνια (τους πιστούς) με ένα τέλειο δεσμό (πίστη διά της αγάπης). Όταν ο Κύριος Ιησούς ήταν πάνω στην γη πολλοί πίστευαν σε αυτόν. Όμως δεν ήσαν έτοιμοι να σχηματίσουν εκκλησία ακόμη! Διαβάζουμε: «Και ενώ ήτο εν Ιεροσολύμοις κατά την εορτήν του πάσχα, πολλοί επίστευσαν εις το όνομα αυτού, βλέποντες αυτού τα θαύματα, τα οποία έκαμνεν. Αυτός δε ο Ιησούς δεν ενεπιστεύετο εις αυτούς, διότι εγνώριζε πάντας, και διότι δεν είχε χρείαν διά να μαρτυρήση τις περί του ανθρώπου· επειδή αυτός εγνώριζε τι ήτο εντός του ανθρώπου.

Γ. Το Άγιο Πνεύμα αρχίζει να οδηγεί, να μιλά, να κατευθύνει τους εργάτες του Κυρίου Ιησού. Διαβάζουμε τι συνέβη στην Αντιόχεια: «Και ενώ υπηρέτουν εις τον Κύριον και ενήστευον, είπε το Πνεύμα το Αγιον· Χωρίσατε εις εμέ τον Βαρνάβαν και τον Σαύλον διά το έργον, εις το οποίον προσεκάλεσα αυτούς. Τότε αφού ενήστευσαν και προσευχήθησαν και επέθεσαν τας χείρας επ' αυτούς, απέστειλαν».

Δ. Το Άγιο Πνεύμα, ιδιαίτερη, χωριστή εμπειρία για κάθε νέο πιστό, παντού! Διαβάζουμε τι έγινε στην Έφεσο: «Ενώ δε ο Απολλώς ήτο εν Κορίνθω, ο Παύλος αφού επέρασε τα ανωτερικά μέρη ήλθεν εις Εφεσον· και ευρών τινάς μαθητάς, είπε προς αυτούς· Ελάβετε Πνεύμα Άγιον αφού επιστεύσατε; οι δε είπον προς αυτόν· Αλλ' ουδέ αν υπάρχη Πνεύμα Άγιον ηκούσαμεν».

Ε. Αποστολή των εργατών του Κυρίου Ιησού, προς όλα (!) τα έθνη. Διαβάζουμε πώς τελειώνει το βιβλίο των Πράξεων, το 62 μετά Χριστό, στην Ρώμη, ενώπιον των Ιουδαίων: «Και άλλοι μεν επείθοντο εις τα λεγόμενα, άλλοι δε ηπίστουν. Ασύμφωνοι δε όντες προς αλλήλους ανεχώρουν, αφού ο Παύλος είπεν ένα λόγον, ότι καλώς ελάλησε το Πνεύμα το Άγιον προς τους πατέρας ημών διά Ησαΐου του προφήτου, λέγον· Ύπαγε προς τον λαόν τούτον και ειπέ· Με την ακοήν θέλετε ακούσει και δεν θέλετε εννοήσει, και βλέποντες θέλετε ιδεί και δεν θέλετε καταλάβει· διότι επαχύνθη η καρδία του λαού τούτου, και με τα ώτα βαρέως ήκουσαν και τους οφθαλμούς αυτών έκλεισαν, μήποτε ίδωσι με τους οφθαλμούς και ακούσωσι με τα ώτα και νοήσωσι με την καρδίαν και επιστρέψωσι, και ιατρεύσω αυτούς. Γνωστόν λοιπόν έστω εις εσάς ότι εις τα έθνη απεστάλη το σωτήριον του Θεού, αυτοί και θέλουσιν ακούσει.

ΣΤ. Δεν έχει ένα «Αμήν», στο τέλος του βιβλίου! Φανερώνει ότι το έργο του Θεού, δια δυνάμεως Πνεύματος Αγίου, δεν σταμάτησε ποτέ! Δεν είχε το τέλος, όπως αυτό του Κυρίου μας Ιησού επάνω στον σταυρό του Γολγοθά: «τετέλεσται»!  Αντίθετα, όπως εξηγεί ο απόστολος Πέτρος: «Δεν βραδύνει ο Κύριος την υπόσχεσιν αυτού, ως τινές λογίζονται τούτο βραδύτητα, αλλά μακροθυμεί εις ημάς, μη θέλων να απολεσθώσι τινές, αλλά πάντες να έλθωσιν εις μετάνοιαν».

Και συνεχίζει ο Πέτρος στην επιστολή:
«Διά τούτο, αγαπητοί, ταύτα προσμένοντες, σπουδάσατε να ευρεθήτε άσπιλοι και αμώμητοι ενώπιον αυτού εν ειρήνη, και νομίζετε σωτηρίαν την μακροθυμίαν του Κυρίου ημών, καθώς και ο αγαπητός ημών αδελφός Παύλος έγραψε προς εσάς κατά την δοθείσαν εις αυτόν σοφίαν».

Ζούμε συνεπώς και σήμερα, στις ημέρες του Αγίου Πνεύματος όπου οι μαθητές και σήμερα, δια δυνάμεως Πνεύματος Αγίου συνεχίζουν το έργο των Αποστόλων, πληρούμενοι χαράς και Πνεύματος Αγίου. Αμήν. 


Πράξεις 2: 1 Και ότε ήλθεν η ημέρα της Πεντηκοστής, ήσαν άπαντες ομοθυμαδόν εν τω αυτώ τόπω.









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις