ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΜΑΣ;
Διαβάστε, το προηγούμενο, εδώ:
ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΜΑΣ!
Παλαιότερα θεωρούνταν ότι οι ορμόνες επηρεάζουν μόνο το σώμα, όχι το μυαλό.
Τώρα, ξέρουμε ότι οι ορμόνες προγραμματίζουν τον εγκέφαλο μας πριν γεννηθούμε, υπαγορεύοντας τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας.
Κατά την εφηβεία τα επίπεδα τεστοστερόνης των αγοριών είναι 15-20 φορές υψηλότερα από εκείνα των κοριτσιών και η ροή της ορμόνης στα αγόρια ελέγχεται και ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.
Κατά την ήβη η τεστοστερόνη πλημμυρίζει το σώμα των αγοριών επιταχύνοντας ραγδαία την ανάπτυξη τους και δημιουργώντας μια σωματική αναλογία 15% λίπους και 45% πρωτεϊνών.
Όταν μπαίνει στην εφηβεία το αγόρι το σώμα του αλλάζει για να ανταποκριθούν στη βιολογική αποστολή του, δηλαδή, να γίνει μια λιγνή αμείλικτη μηχανή που «θηρεύει» τροφή.
Τα αγόρια έχουν εξαιρετικές επιδόσεις στον αθλητισμό, διότι το σώμα τους είναι ορμονικά κατασκευασμένο να αναπνέει αποτελεσματικά και έχουν άριστη κατανομή οξυγόνου μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων για να μπορούν να τρέχουν, να πηδάνε και να αδράχνουν.
Τα στεροειδή είναι αντρικές ορμόνες που αυξάνουν τη μυϊκή μάζα και παρέχουν στους αθλητές μεγαλύτερη «κυνηγετική δεινότητα» και ένα άδικο πλεονέκτημα (!) έναντι εκείνων που δεν λαμβάνουν στεροειδή.
Οι θηλυκές ορμόνες έχουν διαφορετική επίδραση στις έφηβες.
Δεν ρυθμίζονται όπως οι ορμόνες των αγοριών, αλλά έρχονται κατά σαρωτικά κύματα στα πλαίσια ενός κύκλου 28 ημερών, με οδυνηρά αποτελέσματα για πολλές γυναίκες και κορίτσια λόγω των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων που προκαλούν.
Οι γυναικείες ορμόνες μεταβάλλουν το σώμα του κοριτσιού, σε αναλογία 26% λίπους και 20% πρωτεϊνών, προς μεγάλη απογοήτευση των απανταχού της γης γυναικών.
Σκοπός του επιπλέον λίπους, είναι να εξασφαλίσει πρόσθετη ενέργεια για το θηλασμό και είναι επίσης ένα μέτρο προστασίας για τις εποχές που σπανίζει η τροφή. Επειδή οι θηλυκές ορμόνες παχαίνουν το σώμα, χρησιμοποιούνται για πάχυνση στην κτηνοτροφία.
Οι αντρικές ορμόνες μειώνουν το λίπος και αυξάνουν τη μυϊκή μάζα, οπότε δεν ενδείκνυνται για την πάχυνση των ζώων.
Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
Μόλις γνωρίσατε έναν υπέροχο άντρα (!) η καρδιά σας κτυπάει σαν τρελή, οι παλάμες σας ιδρώνουν, στο στομάχι σας φτερουγίζουν πεταλούδες και το κορμί σας μυρμηγκιάζει από τον έρωτα.
Θα βγείτε απόψε για φαγητό και πετάτε στον έβδομο ουρανό. Στο τέλος της βραδιάς, ο συνοδός σας, σας φιλάει κι εσείς λιώνετε από γλυκύτητα. Επί αρκετές μέρες μετά, δεν τρώτε τίποτα σχεδόν, αλλά νιώθετε καλύτερα παρά ποτέ και προσέξατε (!) πως σας πέρασε και το κρυολόγημα.
Τα νευρολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το φαινόμενο του έρωτα είναι μια σειρά χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο και προκαλούν σωματικές και ψυχικές αντιδράσεις. Υπολογίζεται ότι το επικοινωνιακό δίκτυο του εγκεφάλου απαρτίζεται από 100 δισεκατομμύρια νευρώνες.
Ερευνήτρια από ΗΠΑ, ανακάλυψε με τις πρωτοποριακές της έρευνες τα νευροπεπτίδια, μια αλυσίδα αμινοξέων, που κυκλοφορούν στο σώμα και προσκολλώνται στους κατάλληλους υποδοχείς.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί 60 διαφορετικά νευροπεπτίδια που διεγείρουν συναισθηματικές αντιδράσεις στο σώμα όταν προσκολληθούν στους υποδοχείς.
Με άλλα λόγια όλα μας τα συναισθήματα – αγάπη | λύπη | ευτυχία είναι βιοχημικά.
Η κυριότερη χημική ουσία που η έκλυση της δημιουργεί τη σωματική έξαρση του έρωτα είναι η φαινυλεθυλαμίνη, που σχετίζεται με τις αμφεταμίνες και απαντάται στη σοκολάτα. Αυτή είναι η χημική ουσία που κάνει την καρδιά σας να χτυπά σαν τρελή, τις παλάμες σας να ιδρώνουν, τις κόρες των ματιών να διαστέλλονται και προκαλεί την αίσθηση ότι φτερουγίζουν πεταλούδες στο στομάχι σας.
Εκλύεται επίσης και αδρεναλίνη που επιταχύνει τους χτύπους της καρδιάς διεγείρει και προκαλεί το αίσθημα ευεξίας.
Καθώς και ενδορφίνη, που ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θεράπευσε το κρυολόγημα σας.
Ο γυναικείος εγκέφαλος κάνει επίσης χημικές εκτιμήσεις για την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του άντρα συζύγου.
Όλη αυτή η θετική χημική αντίδραση εξηγεί γιατί οι ερωτευμένοι έχουν καλύτερη υγεία και πολύ λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κάποια ασθένεια, απ’ ότι οι μη ερωτευμένοι. Ο έρωτας στους συζύγους, κάνει καλό στην υγεία.
Στο επόμενο:
ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
Για την αντιγραφή …
(1Βασ. 3:5)
Εφάνη
δε ο Κύριος εν Γαβαών εις τον Σολομώντα καθ' ύπνον διά νυκτός· και είπεν ο Θεός,
Ζήτησον τι να σοι δώσω.
Ο
δε Σολομών είπε, Συ έκαμες μέγα έλεος προς τον δούλον σου Δαβίδ τον πατέρα μου,
επειδή
περιεπάτησεν ενώπιόν σου εν αληθεία (ΜΕ ΠΙΣΤΗ
ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ) και
εν
δικαιοσύνη (ΠΡΩΤΑ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ) και
εν
ευθύτητι καρδίας (ΜΕ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ) μετά σού·
και
εφύλαξας εις αυτόν το μέγα τούτο έλεος και έδωκας εις αυτόν υιόν καθήμενον επί του
θρόνου αυτού, καθώς την ημέραν ταύτην·
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου