ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ!













1η επιστολή Πέτρου 2: 11 Αγαπητοί, σας παρακαλώ, ως ξένους και παρεπίδημους, να απέχετε από τις σαρκικές επιθυμίες, οι οποίες αντιμάχονται ενάντια στην ψυχή· να έχετε καλή τη διαγωγή σας ανάμεσα στα έθνη, ώστε, ενώ σας καταλαλούν σαν κακοποιούς, από τα καλά έργα, όταν τα δουν, να δοξάσουν τον Θεό κατά την ημέρα τής επίσκεψης.



Η βασιλική παιδεία, είναι η παιδεία μέσα στην χριστιανική οικογένεια.





Προϋποθέτει πιστούς και αγίους γονείς, με ένθερμη αγάπη για τον Θεό, ειλικρινή πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό και ζωντανή ελπίδα της βασιλείας των ουρανών.

Αυτοί οι γονείς με τους ρόλους του ο καθένας, μεγαλώνουν τα παιδιά των με βασιλική παιδεία!

Πώς;

Ας δούμε πώς η μητέρα του Σολομώντα μεγάλωνε τον γιό της: «Τι, γιε μου; Και τι, παιδί τής κοιλιάς μου; Και τι, γιε των ευχών μου; Μη δώσεις τις δυνάμεις σου στις γυναίκες ούτε τους δρόμους σου στις αφανίστριες των βασιλιάδων. Δεν είναι των βασιλιάδων, δεν είναι των βασιλιάδων να πίνουν κρασί ούτε των ηγεμόνων να πίνουν σίκερα· μήπως και, όταν πιουν, ξεχάσουν τον νόμο, και διαστρέψουν την κρίση κάποιου θλιμμένου».

# ο ρόλος της μητέρας

Η μητέρα εξασφαλίζει για τα πρώτα:
R  Δώδεκα μήνες
Την ζεστασιά και την άγρυπνη μεταχείριση του βρέφους που χάρισε ο Θεός.


R  Έως τριών ετών
Τα λόγια της στοργής και της αγάπης, τους ψαλμούς και τις προσευχές για την φύλαξη του ζωηρού παιδιού της. 


R  Έως πέντε ετών
Την νουθεσία ανάλογα με το φύλο του παιδιού, το ντύσιμο του, την συμπεριφορά του, τις απαντήσεις σε ερωτήματα, την μαθητεία των γραφών, πριν από το σχολείο.   


R  Έως επτά ετών
Την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού, πνευματικά, με καλύτερη εμπειρία την αναγέννηση και το βάπτισμα στο νερό εις άφεση αμαρτιών.


R  Έως δώδεκα ετών
Την ολοκλήρωση της πνευματικής προόδου με το βάπτισμα στο Άγιο Πνεύμα και την καλλιέργεια των πνευματικών χαρισμάτων. 


R  Έως δέκα πέντε ετών (αρχή της εφηβείας)
Την ολοκλήρωση της προσωπικότητας, ώστε ο έφηβος να αντιμετωπίσει τους συναδέλφους με ανοικτό τρόπο ευγένειας και βοήθειας. 


R  Έως την λήξη της εφηβείας (25 ετών;)
Την διαρκή επαφή με τον νέο, ώστε στα πλαίσια της φιλίας να συμβουλεύει και να διδάσκει και να αναλύει τους χαρακτήρες των ανθρώπων.


R  Έως τον γάμο του νέου
Σύμβουλος καλός και πιστός για τα ερωτήματα του νέου. 


R  Έως τέλους της ζωής της μητέρας.
Βοηθός πιστός.



# ο ρόλος του πατέρα

Ο πατέρας εξασφαλίζει για τα πρώτα:

R  Δώδεκα μήνες
Την γαλήνη, την ειρήνη και την ησυχία στο σπίτι.


R  Έως τριών ετών
Υποστηρίζει όλες τις παιδικές ασθένειες μαζί με την μητέρα. Διδάσκει με ύμνους και απλές ιστορίες και μικρές εμπειρίες.    


R  Έως πέντε ετών
Το αγόρι έχει αντιγράψει πολλά από τον πατέρα, μέχρι και την φωνή του. Είναι το πρότυπο και … ο καλύτερος πατέρας του κόσμου!   

 
R  Έως επτά ετών
Έχει διδάξει το θάρρος και την δύναμη του πιστού πατέρα. Κρατά το λόγο του Θεού και τακτικά έχει το οικογενειακό θυσιαστήριο, όπου όλοι προσκυνούν με πνεύμα και αλήθεια τον Θεό.   


R  Έως δώδεκα ετών
Έχει οπλίσει τα παιδιά με πνεύμα Χριστού και τρόπους καλής συμπεριφοράς. Αντιμετωπίζει τις αδικίες που γίνονται στο σχολείο με πνεύμα συνέσεως και πραότητα. Διδάσκει τα παιδιά να ξεχωρίζουν τους χαρακτήρες και να λύνουν μαζί με τους γονείς τα προβλήματα των. 


R  Έως δέκα πέντε ετών (αρχή της εφηβείας)
Ο πατέρας είναι το στήριγμα και ο Θεός ο Κύριος των θαυμάτων, των σημείων και των τεραστίων. Ενημερώνει τον έφηβο για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Επιτρέπει στον έφηβο να εργαστεί το καλοκαίρι και να έχει την ευκαιρία της επαφής με ξένους ανθρώπους, ακόμη να έχει ο έφηβος μια πρώτη εργασιακή εμπειρία. 


R  Έως την λήξη της εφηβείας (25 ετών;)
Είναι πάντα δίπλα, ο πιστός φίλος. Ο πατέρας είναι ο ναυαγοσώστης από κάθε πνευματικό ναυάγιο του παιδιού του.  


R  Έως τον γάμο του νέου
Είναι ο σύμβουλος με την πείρα της ζωής που διαθέτει. Γίνεται χρήσιμος και κατευθύνει σωστά τα πνευματικά βήματα, για μια εκλογή ζωής, όπως ο γάμος.   


R  Έως τέλους της ζωής του πατέρα.
Βοηθός πιστός και καλός ακροατής των παραπόνων και σύμβουλος από τον λόγο του Θεού.





Δείτε τι λέγει ο λόγος του Θεού, για την βασιλική παιδεία: «Αλλοίμονο σε σένα γη, που ο βασιλιάς σου είναι νέος, και οι άρχοντές σου τρώνε το πρωί! Μακάρια εσύ, γη, που ο βασιλιάς σου είναι γιος ευγενών, και οι άρχοντές σου τρώνε εν καιρώ, για ενίσχυση, και όχι για μεθύσι!»

Ας τα δούμε:

# ο βασιλιάς σου, είναι γιος ευγενών
Τα παιδιά μας θα βασιλεύουν στην βασιλεία των ουρανών. Οι γονείς οφείλουν να τα παιδεύουν με την κατάλληλη φροντίδα, πρόγραμμα και γνώση. Τα παιδιά δεν διαθέτουν τίποτε από αυτά, μόνον ανοησία, άγνοια και επιπολαιότητα. Οι γονείς εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση και με δική τους ευθύνη διδάσκουν μέσα στην οικογένεια, τους κανόνες της ευγένειας και της καλής συμπεριφοράς.

# οι άρχοντές σου τρώνε εν καιρώ, για ενίσχυση
Τα παιδιά μαθαίνουν στο σπίτι των το καλό φαγητό ή την οινοποσία, ακόμη το τραπέζι του φαγητού ή τα συμπόσια! Όταν οι γονείς το ρίχνουν σε συμπόσια και μέθη και κραιπάλη τότε τα παιδιά θα αντιγράψουν αυτή την πρακτική και θα γίνουν καλοφαγάδες και άσωτοι.     

Ο βασιλικός νόμος που διδάσκουμε είναι το Ευαγγέλιο του Χριστού. Είναι ο τέλειος νόμος της ελευθερίας. Το καλύτερο σύνταγμα με ουράνιο συντάκτη τον Θεό. Αυτό το διδάσκουμε στα παιδιά μας από μικρά.

Προσοχή:
1. Το σχολείο της βασιλικής παιδείας είναι το σπίτι. Τα παιδιά αποκτούν ευγενική παιδεία για την μελλοντική τους θέση στην κοινωνία και στον ουρανό, όπως οι επίγειοι πρίγκιπες που θα βασιλεύσουν σύμφωνα με το σύνταγμα της πατρίδας των.  
2. Το Κατηχητικό ή το Κυριακό σχολείο είναι βοηθητικό, αφού διαρκεί μόλις μια ώρα την εβδομάδα.
3. Η εκκλησία του Θεού, ο ποιμένας, οι πρεσβύτεροι και οι διάκονοι είναι τα πρότυπα των παιδιών και καλλιεργούν την ψυχή των, μέχρι την εφηβεία.   



Επιστολή Ιακώβου 2: 8 Αν μεν εκτελείτε τον βασιλικό νόμο, σύμφωνα με τη γραφή: «Θα αγαπάς τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου», κάνετε καλά· αν, όμως, προσωποληπτείτε, κάνετε αμαρτία και ελέγχεστε από τον νόμο ως παραβάτες.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις