ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ - ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΣΗ




Παροιμίες. 4:5 Απόκτησον σοφίαν, απόκτησον σύνεσιν· μη λησμονήσης αυτήν, μηδέ εκκλίνης από των λόγων του στόματός μου· μη εγκαταλίπης αυτήν, και θέλει σε περιφυλάττει· αγάπα αυτήν, και θέλει σε διατηρεί. Η σοφία είναι το πρώτιστον· απόκτησον σοφίαν· και υπέρ πάσαν απόκτησίν σου απόκτησον σύνεσιν.


Απόκτηση: το κλειδί της επιτυχίας στην σύγχρονη εποχή. Απόκτηση γνώσεων, πτυχίων, ανώτερων πτυχίων, διδακτορικών πτυχίων και … ο τοίχος, δεν έχει χώρο ώστε να κρεμαστούν όλα. Κατόπιν έρχεται η ώρα της απογοήτευσης, όταν κανένα πτυχίο δεν φαίνεται ικανό να στηρίξει μια καλή εργασία.


Τι είναι αυτό που απουσιάζει ουσιαστικά;


Ο λόγος του Θεού μας φανερώνει δύο πράγματα μεγάλης σημασίας για τον άνθρωπο του Θεού. Τα πρώτο η σοφία και το δεύτερο η σύνεση.


Ας δούμε την σοφία, που είναι το πρώτιστο. 

Η αρχή της σοφίας είναι ο φόβος του Κυρίου Ιησού. Πηγάζει δηλαδή από τον θρόνο του Θεού κατά χάριν. Αυτό οφείλεται στον σεβασμό και την εκτίμηση στο πρόσωπο του Χριστού που καλλιεργείται μαζί με όλες τις παραστάσεις και αποφάσεις του ανθρώπου όσον αφορά την παιδεία και τον χαρακτήρα του από την μικρή του ηλικία. Ρόλο στην διαδικασία αυτή έχουν το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Όμως, καθώς ο νέος σταδιακά αφήνει την εφηβεία και μπαίνει την ενηλικίωση καλείται να πάρει μόνος του αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Εδώ είναι η συμβουλή από το λόγο  του Θεού που προτρέπει στην απόκτηση της σοφίας. Αυτή η σοφία δεν είναι πλέον η «σοφία» των ανθρώπων, αλλά η άνωθεν σοφία που είναι το πρώτο από τα εννέα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος: ο λόγος σοφίας. Ο Δαβίδ στους Ψαλμούς υμνεί τα έργα του Θεού ότι εν σοφία εποίησε τα πάντα δια του Λόγου. Τα πάντα, είναι τόσο η δημιουργία του σύμπαντος όσο και η δημιουργία του ανθρώπου αλλά και ο μικρόκοσμος των κυττάρων, των μικροβίων και μικροοργανισμών. Η ενδελεχής μελέτη, η σοφία του Θεού μόνον, θα μπορούσε να δώσει λόγο και να γίνουν τα πάντα και να συντηρούνται τα πάντα επί αιώνες. Αυτή την ουσία της σοφίας που είναι ο λόγος (εάν τις δεν πταίει εις λόγον, ούτος είναι τέλειος ανήρ …) την χαρίζει ο Θεός στα παιδιά του, στους αγίους του. Βλέπουμε τον Ευαγγελιστή Στέφανο πώς περιγράφει η Γραφή στις Πράξεις των Αποστόλων, ότι ελάλει με (πνεύμα) δυνάμεως και (λόγους) σοφίας, ώστε δεν μπορούσαν να αντισταθούν οι ψευτο-διδάσκαλοι  μέσα στην συναγωγή που αντιστέκονταν στην αλήθεια και στην μαρτυρία του Ιησού.  Σήμερα γνωρίζουμε ότι η σοφία δίδεται από τον Θεόν δια Πνεύματος Αγίου ως χάρισμα, ένα από τα εννέα χαρίσματα.

Ας δούμε το επόμενο: η σύνεση.

Σύνεση είναι η φρόνηση, η γνώση. Για παράδειγμα όταν δίνουμε εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο είτε για να μπούμε ή κατά την διάρκεια της φοιτητικής προόδου, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι με γνώση του αντικειμένου. Αυτό λέγεται φρόνηση. Αφορά την απόκτηση γνώσης ώστε να καλύψει την πιθανή εξέταση σε οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο της διδακτέας ύλης. Η προετοιμασία, είναι αυτή που επιβραβεύεται από τον καθηγητή και όχι η απόλυτη γνώση. Όταν ο καθηγητής βάζει ένα βαθμό 10 στα δέκα,  δεν σημαίνει ότι ο εξεταζόμενος γνωρίζει τα πάντα. Απλά, βαθμολογείται η επιμέλεια στην παρουσίαση  του γραπτού, η ακριβής απάντηση στο ερώτημα και η διατύπωση. Όλα αυτά αφορούν την Ακαδημαϊκή κοινότητα και τελειώνουν με την απόκτηση του πτυχίου. Και κατόπιν έρχεται η ζωή, η πραγματική κοινωνία που θα ζήσει ο άνθρωπος για το υπόλοιπο της ζωής του. Εκεί η γνώση πολλαπλασιάζεται προς κάθε κατεύθυνση. Η γνώση είναι η δύναμη που απαιτείται ώστε ο άνθρωπος να σταθεί σε μια ανταγωνιστική κοινωνία. Εδώ πλέον χρειάζεται υπομονή και επιμονή να μην εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον στόχο του, ή τους στόχους που άλλοι θέτουν, αλλά να φτάσει αυτός και η οικογένεια του και να λάβει χαρά. Όλα αυτά είναι γνώση ανθρώπινη. Γνώση πεπερασμένη και ατελής. Ατελής διότι ξαφνικά δεν ισχύει, ακόμη είναι άκυρη ή παλαιά και χρειάζεται  ανανέωση. Η γνώση όμως του Θεού είναι ουράνιο δώρο από τον πατέρα τον ουράνιο. Αυτή η γνώση είναι υπερθαύμαστη διότι περιλαμβάνει την επίγνωση της αιώνιας ζωής. Μέσα στην γνώση αυτή αποκαλύπτονται τα μυστήρια της βασιλείας των ουρανών, που για τον κόσμο είναι άγνωστα, σκοτεινά, ή ασαφή. Για τον πιστό όμως η γνώση του λόγου του Θεού και της αλήθειας είναι προστασία. Προστασία από λάθος αποφάσεις, καθώς ο Θεός φέρνει στην μνήμη μας τι συνέβη στο παρελθόν, τι ζητά ο Θεός, τι θέλει ο Θεός. Παράλληλα με την γνώση του λόγου του Θεού, ο Θεός κτίζει μέσα μας την φρόνηση ώστε να ενεργούμε σε κάθε περίσταση με λόγο γνώσεως και όχι επιπόλαια ή απερίσκεπτα. Αυτό είναι η αιτία που οι άνθρωποι έρχονται σε συγκρούσεις ξαφνικά χωρίς σοβαρό λόγο. Ένα διαζύγιο ενός ανδρογύνου κρύβει την έλλειψη φρόνησης και από τα δύο μέρη. Ας ζητάμε λοιπόν τον λόγο γνώσεως ως χάρισμα του Θεού, δια Πνεύματος Αγίου και θα δοθεί σε μας. Αμήν.    


1η Κορινθίους επιστολή 12:8 Διότι εις άλλον μεν δίδεται διά του Πνεύματος λόγος σοφίας, εις άλλον δε λόγος γνώσεως κατά το αυτό Πνεύμα,




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις