ΓΑΜΟΣ | ΟΙ ΔΥΟ ΣΕ ΕΝΑ | ΜΕΡΟΣ 9

 



ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

 

ü  Θα χρειαστείτε ένα χοντρό βιβλίο-τετράδιο ασκήσεων.

ü  Αφιερώστε ακριβώς μισή ώρα (!) όταν ξεκουράζεστε μαζί με τον σύζυγο και χωρίστε την σε τρία μέρη.

ü  Στα πρώτα 10’ απαντήστε στις ερωτήσεις, όπως θα απαντούσατε στέλνοντας ένα γράμμα στον σύντροφό σας.

ü  Έπειτα, για 10 λεπτά, αλλάξτε τετράδια και αβίαστα τηρώντας τους κανόνες του να ακούτε καλά (!) όσα προέρχονται από τον άλλον διαβάστε τρεις φορές τι έχει γράψει ο σύντροφος σας.

ü  Τα υπόλοιπα 10’ θα δαπανήσετε σε συζήτηση, διευκρινήσεις και προσευχή σχετικά με τα όσα ο καθένας έχει γράψει.

ü  Όταν γράφετε δώστε έμφαση στο τι αισθάνεστε εσείς προσωπικά.

ü  Η διανοητική συζήτηση έχει τη θέση της, όμως μπορεί εύκολα να γίνει μια διέξοδος φυγής (!) ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τον πραγματικό μας εαυτό.

 




ΣΕΞ: ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

 

Η σεξουαλική επικοινωνία μέσα στο γάμο είναι γιορτή.

Η Βίβλος, μας πείθει ώστε να πιστέψουμε πως η σωματική ταύτιση του άνδρα και της γυναίκας δεν είναι μόνον απόλυτη, αλλά γεννήθηκε από τον Θεό. Ό,τι προέρχεται από τον Θεό είναι καλό. Έτσι και το σεξ είναι καλό. 

 

Είναι κάτι το γοητευτικό:

(Άσμ. 2:4)  Με έφερε στο σπίτι τού κρασιού, και η σημαία του επάνω μου ήταν αγάπη.

 

 

Είναι κάτι που γεμίζει ικανοποίηση:

(Άσμ. 2:3)  επιθύμησα τη σκιά του, και κάθησα κάτω απ' αυτή, και ο καρπός του ήταν γλυκός στον ουρανίσκο μου.

 

 

Δημιουργεί αίσθημα ιδιοκτησίας:

(Άσμ. 2:16)  Ο αγαπητός μου ανήκει σε μένα, κι εγώ σ' αυτόν· ποιμαίνει ανάμεσα στα κρίνα.

 



 

Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 

Η βίβλος περιγράφει τη δημιουργία του πλανήτη μας. Όμως, η κορωνίδα της καλλιτεχνικής γραμμής του Δημιουργού ήταν τότε που ο Θεός έπλασε τον άνδρα και την γυναίκα.

Οι άνθρωποι που δημιούργησε ο Θεός, ήταν άνδρας και γυναίκα. Το φύλο τους διακρινόταν από τα γεννητικά τους όργανα που είχε σχεδιάσει ο Θεός. Ο σχεδιασμός αυτός ήταν τόσο τέλειος, ώστε να ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Ο Θεός σχεδίαζε να γίνουν τα δύο ένα. Αυτές οι υπάρξεις που δημιούργησε ο Θεός είχαν εξοπλιστεί έτσι, ώστε να μιλήσουν τη γλώσσα της αγάπης μέσα από τη σεξουαλική σχέση: Το πρώτο ζευγάρι ενώθηκε σωματικά κι έτσι έγινε «μια σάρκα». Δεν κοκκίνησαν γι’ αυτό. Ήσαν γυμνοί ο ένας στην παρουσία του άλλου. Κι όμως δεν ντράπηκαν.

     

Γιατί, λοιπόν, σήμερα χριστιανικά ζευγάρια θεωρούν άσχημη αυτή τη σχέση;

 

Γιατί εμείς κοκκινίζουμε;

 

Γιατί τρέμουμε;

 

Τι είναι αυτό που μπλοκάρει τον δρόμο της ζεστής και ενθουσιώδους επικοινωνίας των χριστιανικών ζευγαριών, αν έτσι προόρισε ο Θεός να είναι τα πράγματα;

 

Οι συγγραφείς της Αγίας Γραφής δεν έχουν καμία συστολή, όταν κάνουν αναφορά στη σεξουαλική σχέση. Το κλίμα όμως άλλαξε στους μετα-αποστολικούς χρόνους. Ηταν τότε που οι χαρές της έγγαμης ζωής σκιάστηκαν από την περιφρόνηση που έδειξαν γι’ αυτές οι δάσκαλοι της Εκκλησίας. Για παράδειγμα ας πάρουμε αυτό που είπε ένας πνευματικός εργάτης του Θεού: «Τα ζευγάρια θα πρέπει να ντρέπονται μόνο όταν σκέπτονται τι είδους ζωή έκαναν».   

Τα ζευγάρια πραγματικά κοκκίνιζαν. Βρίσκονταν σε δύσκολη θέση, γιατί επικρατούσε σύγχυση σε ό,τι αφορά τον σκοπό της σεξουαλικής επικοινωνίας μέσα στο γάμο.

 

Αν και η Βίβλος το διευκρινίζει πως η σεξουαλική πράξη έχει διπλό σκοπό, (α) την ενότητα ανάμεσα στο ζευγάρι και (β) την αναπαραγωγή, τινές υποστήριξαν ψευδώς (!) πως η σεξουαλική πράξη ήταν αμαρτωλή εκτός αν σκοπός ήταν να γεννηθούν παιδιά.

Οι χριστιανοί δάσκαλοι και ποιμένες άργησαν να εξαφανίσουν το ψέμα, πως τα χριστιανικά ζευγάρια θα πρέπει να ντρέπονται για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Το αποτέλεσμα ήταν η σεμνοτυφία να σμίξει με την κοντόφθαλμη μοναστική τάση του Μεσαίωνα.

 




Ο απόστολος Παύλος θυμίζει στους χριστιανούς της Κορίνθου ότι η ερωτική συνομιλία είναι μέρος της έγγαμης ζωής.

Κάποιος, τα έθεσε ως εξής: «Όταν παντρεύονται δύο άνθρωποι, ο καθένας τους αναλαμβάνει την υποχρέωση να διασφαλίσει στον άλλον το δικαίωμα του για ερωτική συνομιλία!».

Μερικοί δάσκαλοι της Βίβλου ισχυρίζονται πως η ζωή του εργένη είναι καλύτερη από την έγγαμη ζωή. Η διδασκαλία αυτή είναι επιβλαβής και αντιβιβλική. Καθαρά ο Λόγος του Θεού κάνει αναφορά σε δύο διαφορετικές καταστάσεις: Την κατάσταση της άγαμης και της έγγαμης ζωής. Η μια δεν είναι πιο καλή από την άλλη. Είναι απλά διαφορετικές.

Και βέβαια ο Θεός χρησιμοποιεί και τις δύο μέσα στην οικονομία της χάρης για την εξάπλωση της Βασιλείας Του, όμως η πρώτη αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα.     

 




Η σύγχυση που υπάρχει σχετικά με την αναγκαιότητα του σεξ, μερικές φορές πηγάζει από την όλως αντίθετη ιδέα πως το σεξ είναι μια θεότητα που πρέπει (!) να λατρεύουμε. Φυσικά οι χριστιανοί ξέρουν πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Αλλά την αντίθεση μας στη «λατρεία του σεξ» δεν πρέπει  να τη χρησιμοποιούμε σαν ένα εύσχημο τρόπο για να το παρουσιάσουμε σαν κάτι χωρίς αξία. Η απάντηση σε μια ανεκτική κοινωνία, που σεξουαλικά είναι αχαλίνωτη, δεν είναι «όχι» στο σεξ, αλλά «ναι» στο σωστό σεξ.

 


 

ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

Δύο άνθρωποι παντρεμένοι που είναι χριστιανοί θέλουν την αγάπη του Θεού, ακόμα θέλουν και τη συζυγική αγάπη. Τη θέλουν γιατί ο Θεός το έχει έτσι σχεδιάσει γι’ αυτούς και αυτό στοχεύει πολύ μακρύτερα από την ένωση του φυσικού σώματος.

Αυτό διευκρινίζει καθαρά ο απόστολος Παύλος, όταν γράφει πως, αν ένας χριστιανός προσκολληθεί σε μια πόρνη ενώνεται μαζί της (!) τότε λέγει, πώς γίνονται «μια σάρκα».


Αν έτσι είναι τα πράγματα σε μια «κοινή» σχέση, πολύ περισσότερο αυτό ισχύει στο γάμο, όπου η αγάπη ανάμεσα στο ζευγάρι αυξάνεται μέρα με την ημέρα.   

Δεν είναι μόνον ένας όμορφος τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να εκφράσει το συναισθηματικό του δέσιμο με το σύντροφο του, αλλά είναι, ακόμα, ένας δυναμικός τρόπος που θα ενισχύσει τη σχέση τους. Το σωστό σεξ τρέφει την αγάπη.

 

Ο φυσικός και συναισθηματικός δεσμός που δημιουργεί το σεξ στην έγγαμε ζωή, είναι ένας αξιοσημείωτος τρόπος για να υπερπηδήσει τα εμπόδια και οι δύο διαφορετικοί εσωτερικοί κόσμοι να γίνουν ένα. Η ένωση του σώματος και του πνεύματος είναι ένας δυνατός τρόπος θεραπείας για τη μοναξιά μας και την εσωτερική απομόνωση αλλά και την ολοκλήρωση μας.

 

Είναι θεραπεία. Συμπληρώνει τα ζευγάρια, τα παρηγορεί και τα συνδέει μεταξύ τους.

 

Δείτε αυτό:

(Γέν. 24:67) Και ο Ισαάκ την έφερε στη σκηνή τής μητέρας του, της Σάρρας· και πήρε τη Ρεβέκκα, και έγινε γυναίκα του, και την αγάπησε· και παρηγορήθηκε ο Ισαάκ για τη μητέρα του.

 

 

Αυτή η θεραπευτική διάσταση της ερωτικής πράξης είναι ένα μυστήριο, μια πηγή απορίας.

 

Η στενή φιλική ατμόσφαιρα και η οικειότητα ανάμεσα στους συζύγους είναι απελευθέρωση. Είναι η δημιουργικότητα της αγάπης που τα κάνει όλα όμορφα.






ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

Απαντήστε ειλικρινά ο ένας προς τον άλλον: 

Αφού, λοιπόν η Βίβλος με τόσο ενθουσιασμό και τέτοια ευθύτητα παρουσιάζει τις χαρές του σεξ, προτείνουμε να σκεφτείτε και να απαντήσετε στα πιο κάτω προσωπικά ερωτήματα έκαστος από σας:

 

1.     Μήπως μέσα στο γάμο μου φέρνω εγώ (!) κάποιες από τις εμμονές (αρνητικές ιδέες) που κυκλοφορούν;

2.     Μήπως η θρησκευτική μου διαπαιδαγώγηση είναι τελικά αντιβιβλική ή αντισεξουαλική;

3.     Το θεωρώ απαραίτητο πως, ως ζευγάρι, πρέπει να χαιρόμαστε τη σεξουαλική επικοινωνία μεταξύ μας, ή μήπως μου είναι γνωστό μεν διανοητικά, αλλά ο συναισθηματικός μου κόσμος αντιδρά;

4.     Ποιες είναι οι προσδοκίες μου από τον γάμο στον τομέα του σεξ;

5.     Ποια είναι τα όμορφα συναισθήματα μας από τη σεξουαλική σχέση της έγγαμης ζωής; 

6.     Νιώθουμε πως σε κάτι πρέπει να προσπαθήσουμε ιδιαίτερα;

 

 

 

 














 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις