ΕΦΗΒΟΣ | ΣΟΦΙΑ ΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ | ΔΙΑΓΩΓΗ.

 


Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ!

ΚΑΙ Ο ΕΦΗΒΟΣ ΝΕΟΣ.

 

 

Το προηγούμενο άρθρο, διαβάστε εδώ:

 

 

Ο τίτλος της σειράς είναι Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΦΗΒΟΣ ΝΕΟΣ και θα διαρκέσει για άγνωστο χρόνο.

Μαζί, θα διαβάσουμε κάποια χωρία από την Αγία Γραφή και θα ασχοληθούμε με μια «ζωντανή» θεματολογία (!) που αφορά την όψιμη εφηβική φάση της ηλικίας 15 – 25 χρονών .

 



 

ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΟΣ | ΣΟΦΙΑ ΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ | ΔΙΑΓΩΓΗ.

 

 

«Τι θέλετε να πείτε;».

 

Το θέμα μας, σήμερα, σαν το πρώτο από τα δύο μέρη, έρχεται να ορίσει την συμπεριφορά της σοφίας που δεν έχει σχέση με πτυχία ή διπλώματα ανωτάτων σχολών αλλά είναι αποτέλεσμα στενής σχέσης με τον Δημιουργό Θεό δια του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.



 


Σοφία, είναι το γνώρισμα του σοφού ανθρώπου, η δύναμη ή η ικανότητα του για γνώση, ανάλυση, ορθή κρίση και δράση, μάλιστα η παρόμοια ιδιότητα που έχει ο Θεός σε απόλυτο βαθμό.

 

Σοφός, είναι εκείνος που έχει πλούσιες και βαθιές γνώσεις, διαθέτει ορθή κρίση, σύνεση και ευφυία, αξιοποιώντας τις εμπειρίες του.

 

Συμπεριφορά και Διαγωγή, είναι ο τρόπος ζωής που διαμορφώνει στον νέον | αναγεννημένο άνθρωπο (!) η επιρροή του Ευαγγελίου του Χριστού δια της πίστεως-ελπίδας-αγάπης στον Θεόν.

 

 

Η ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ

 

Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται ο νους (!) του μη αναγεννημένου ανθρώπου ερχόμενου στην επίγνωση του Ευαγγελίου είναι η Αιώνιος Ζωή. Με άλλα λόγια είναι η αποκάλυψη του προσώπου του Αναστημένου Κυρίου Ιησού Χριστού ως Υιού του Θεού και ΟΧΙ ως υιού της Μαριάμ κόρης του Ιωακείμ και της Άννας.

 

 

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 

Όλη η αξία του θανάτου και της Ανάστασης του Ιησού Χριστού ήταν στην δημιουργία του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού ως Νέα Διαθήκη σωτηρίας όλου του κόσμου ανεξάρτητα από την καταγωγή του, ή την φυλή του.

Δια του Ευαγγελίου γινόμαστε οικείοι του Θεού και αποκτάμε τον χαρακτήρα Του, και στοιχεία για να περπατήσουμε στην επίγειο ζωή μας με αγιασμό και καθαρότητα, αφού ήταν και είναι τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για την είσοδο μας στην Βασιλεία των ουρανών.

 



1ο ΜΕΡΟΣ | Η ΣΟΦΙΑ

Στο πρώτο μέρος αυτής της σειράς, θα ασχοληθούμε με την σοφία κατά τον λόγο του Ευαγγελίου.

 

Αντιγράφω από την επιστολή του αδελφόθεου Ιακώβου:

 

Ποιος από σας είναι σοφός και καλός γνώστης των πραγμάτων; Ας αποδείξει με την καλή διαγωγή του τα έργα του με πραότητα που είναι γνώρισμα της σοφίας.

 

Αν όμως έχετε πικρή ζήλεια και φατριαστικές διαθέσεις στις καρδιές σας, τότε μην καμαρώνετε για τους εαυτούς σας και μην ψεύδεστε ενάντια στην αλήθεια.

 

Αυτή δεν είναι η αληθινή σοφία που προέρχεται από ψηλά αλλά είναι γήινη, υλιστική, δαιμονική!

 

Γιατί, όπου υπάρχει ζήλεια και φατριασμός, εκεί προκαλείται ακαταστασία και κάθε είδους αθλιότητα.

 

Και η επιστολή καταλήγει:

 

Η σοφία όμως που προέρχεται από ψηλά είναι πρώτα απ' όλα αγνή, έπειτα ειρηνική, συγκαταβατική, πειθαρχική, γεμάτη έλεος και καλούς καρπούς, αμερόληπτη και ανυπόκριτη.

 

Και ο καρπός, βέβαια, της δικαιοσύνης σπέρνεται ειρηνικά απ' όσους εφαρμόζουν έμπρακτα την ειρήνη.

 

 

Με λίγα λόγια:

Διαβάζοντας με προσοχή τα πιο πάνω χωρία, καταλαβαίνουμε την συμπεριφορική σοφία ως τρόπο ζωής και όχι σαν τίτλο ευγενείας.

 




ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

 

Ας τα καταγράψουμε | αντιγράψουμε εδώ, με βάση την επιστολή του Ισκώβου:

1.     Αγνή | καθαρή.

2.     Ειρηνική.

3.     Επιεικής | συγκαταβατική.

4.     Ευπειθής | πειθαρχική.

5.     Με ενσυναίσθηση.

6.     Με καλούς καρπούς δικαιοσύνης.

7.     Αμερόληπτη.

8.     Ανυπόκριτη.

 

 

ΟΤΑΝ Η ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΣΟΦΙΑ

 

Όταν η σοφία του Θεού απουσιάζει από τον άνθρωπο, αυτό είναι κάτι απόλυτα εμφανές στην συμπεριφορά του ανθρώπου (!) που λέγεται κατ΄ όνομα "χριστιανός".

 

Αντιγράφω και πάλι από την επιστολή του αδελφόθεου Ιακώβου:

 

Κι αν κάποιος από σας υστερεί σε σοφία, ας τη ζητάει από το Θεό, ο οποίος δίνει σε όλους χωρίς να κάνει εξαιρέσεις και χωρίς να περιφρονεί κανέναν, και θα του δοθεί.

 

Να ζητά όμως με πίστη χωρίς να αμφιταλαντεύεται καθόλου, γιατί, όποιος αμφιταλαντεύεται, μοιάζει με το κύμα της θάλασσας που το φυσά ο άνεμος και το παρασέρνει εδώ κι εκεί.

 

Γιατί βέβαια, ας μην έχει την ιδέα πως θα πάρει κάτι από τον Κύριο ο άνθρωπος εκείνος που είναι δίγνωμος και άστατος σε όλες τις υποθέσεις του.

 

 

Με λίγα λόγια:

Αν κάποιος αντιληφθεί, ο ίδιος, ότι υστερεί σε συμπεριφορική σοφία (!) θα πρέπει επειγόντως να ζητήσει από τον Θεό την σοφία Του δια της πίστεως-ελπίδας-αγάπης στο όνομα του Ιησού Χριστού και θα λάβει οπωσδήποτε το δώρο του Θεού: την καθαρή σοφία.

 

 


ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΙΓΝΩΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΑΤΟΣ.

  

Μια κατηγορία ανθρώπων που μας ονομάζει ο λόγος του Θεού: Δίγνωμος και Άστατος. Αυτό φανερώνει την έλλειψη συγκέντρωσης και εστίασης στο πρόσωπο του Ιησού και την αλήθεια του Ευαγγελίου. Είναι, με άλλα λόγια, μια διχασμένη προσωπικότητα μεταξύ καθαρού και ακαθάρτου ανθρώπου και οφείλεται στην αποδοχή των προτάσεων και την συμφιλίωση με τον εχθρό της ψυχής, τον σατανά.

Μόνη λύση εδώ είναι η κάθετη αντίσταση με απόλυτο τρόπο στις μεθοδίες του εχθρού δια του λόγου του Θεού που είναι | θα πρέπει να είναι ο «άρτος» της πνευματικής ζωής.

 



ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΟΦΙΑ

 

Ο άνθρωπος, κάθε άνθρωπος, διαθέτει δημιουργική σοφία (!) και δεν το εννοεί ότι αυτό είναι δώρο Θεού. Μόνον όταν σκεφτούμε πώς ο άνθρωπος άρχισε κυνηγώντας την τροφή του (!) με πολύ απλά όπλα και παγίδες και σήμερα διαθέτει μια τεράστια αποθήκη σύγχρονων όπλων, ή εργαλείων, ή δεξιοτήτων έτσι ώστε να βιοπορεί αυτός και η οικογένεια του.

 

Δείτε τι λέγει ο λόγος του Θεού, σχετικά, από το βιβλίο των Ψαλμών:

 

Δεν γνωρίζουν ούτε καταλαβαίνουν· περπατούν σε σκοτάδι· όλα τα θεμέλια της γης κλονίζονται.

 

Εγώ είπα: Θεοί είστε εσείς, και όλοι γιοι τού Υψίστου· εσείς, όμως, πεθαίνετε σαν άνθρωποι, και πέφτετε σαν ένας από τους άρχοντες.

 

 

Με λίγα λόγια:

Αν και όλοι οι άνθρωποι περπατούν στο σκοτάδι της άγνοιας του λόγου του Θεού, όμως είναι μικροί θεοί (!) κατέχουν, δηλαδή, δημιουργική σοφία.

 



 

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

 

Θα κάνουμε μια αναφορά στην 1η καθολική επιστολή του Πέτρου με θέμα την συμπεριφορά.

Αντιγράφω εδώ:

 

Και να φροντίζετε να είναι καλή η συμπεριφορά σας ανάμεσα στους εθνικούς, ώστε, ενώ σας κατηγορούν για δήθεν κακοποιούς, όταν δουν τα καλά σας έργα να δοξάσουν το Θεό την Ημέρα της παρουσίας του Κυρίου.

 

 

Σε άλλο σημείο της επιστολής, γράφει:

 

Μα κι αν ακόμα πάσχετε για χάρη της δικαιοσύνης, είστε μακάριοι. Και μη φοβηθείτε την απειλή που αυτοί εκφράζουν ούτε να ταραχτείτε.

 

Δοξάστε λοιπόν τον Κύριο μέσα από τις καρδιές σας και να είστε πάντα έτοιμοι απέναντι οποιουδήποτε σας ζητάει το λόγο για την εσωτερική σας ελπίδα, να την υπερασπιστείτε με πραότητα και φόβο Θεού, διατηρώντας καθαρή τη συνείδησή σας, έτσι που, ενώ σας κατηγορούν σαν κακοποιούς, να ντροπιαστούν τελικά εκείνοι που προσπαθούν να δυσφημήσουν την καλή χριστιανική συμπεριφορά σας.

 

 

Με λίγα λόγια:

Αυτή η συμπεριφορά που αναφέρεται ο απόστολος Πέτρος είναι αποτέλεσμα της σοφίας του Θεού και όχι πολιτικής ευγένειας που ο σύγχρονος | μορφωμένος άνθρωπος συνηθίζει υποκρινόμενος.

 

 


ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ

Το μακροσκελές άρθρο μας, σήμερα, εύχομαι κάθε σύγχρονος άνθρωπος να επιθυμήσει την δημιουργική σοφία του Θεού που θα του δοθεί οπωσδήποτε (!) κατά τον λόγο του Κυρίου Ιησού, που δεν δύναται να αναιρεθεί. Αλήθεια σας λέγω.

 

 



ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:

v  Το θέμα, που θα μας δώσετε εσείς.

v  Η ΣΥΝΕΣΗ ΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

v  ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ.

v  ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ.

v  ΣΟΦΙΑ ΟΥΡΑΝΙΑ.

v  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΕΙΡΗΝΗ & ΧΑΡΑ, ΔΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥ. 

v  Το θέμα, που θα συζητηθεί ευρέως.

v  Το ξαφνικό θέμα, που θα προκύψει από την επικαιρότητα.

 

 

 






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις