ΕΦΗΒΟΣ | ΠΡΑΟΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ

 


Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ!

ΚΑΙ Ο ΕΦΗΒΟΣ ΝΕΟΣ.

 

Το προηγούμενο άρθρο, διαβάστε εδώ:

 

 

Ο τίτλος της σειράς είναι Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΦΗΒΟΣ ΝΕΟΣ και θα διαρκέσει για άγνωστο χρόνο.

Μαζί, θα διαβάσουμε κάποια χωρία από την Αγία Γραφή και θα ασχοληθούμε με μια «ζωντανή» θεματολογία (!) που αφορά την όψιμη εφηβική φάση της ηλικίας 15 – 25 χρονών .

 



 

ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΟΣ | ΠΡΑΟΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ.

 

 


«Τι θέλετε να πείτε;».

 

Το θέμα μας, σήμερα, έχει να κάνει με τον χαρακτήρα | την συμπεριφορά του έφηβου σαν μαθητεία, από τον δάσκαλο και Κύριο Ιησού Χριστό.

 

Ορισμοί:

 

Πράος στην ψυχή, είναι ο άνθρωπος που αντιδρά χωρίς βία (!) αλλά με ενσυναίσθηση σε ότι αν προκύψει αιφνίδια από έναν διπλανό του.

 

Ταπεινός στους λογισμούς, είναι ο άνθρωπος που σκέπτεται πάντα με χαμηλούς στόχους, ή καλύτερα με μέτρο: το μέσον του στόχου (μετριοφροσύνη). 

 

Soft skills, είναι η μαθητεία των ήπιων ικανοτήτων του χαρακτήρα ενός νέου | μιας νέας.

 



 

Στις ημέρες μας, όπου όλα τα συμβάντα τρέχουν με ταχύτητες υψηλές και αυτό οφείλεται στην στιγμιαία ενημέρωση (!) χρειαζόμαστε την παιδεία | το σχολείο των soft skills, όπως πιο πάνω ορίσαμε.

 

Όταν ο Κύριος Ιησούς δίδαξε κατά την τριετή διακονία Του στην γη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην μαθητεία του πράου και ταπεινού ανθρώπου σαν ανάγκη του ανθρώπου του Θεού.

Άνθρωπος του Θεού, είναι ο πιστός ακόλουθος και μαθητής του Ιησού Χριστού με χαρά και καλή διάθεση ώστε να μάθει.

 

 

Αντιγράφω από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου:

 

Ελάτε προς εμένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, κι εγώ θα σας αναπαύσω.

 

Σηκώστε το ζυγό μου πάνω σας και μάθετε από εμένα, γιατί πράος είμαι και ταπεινός στην καρδιά, και θα βρείτε ανάπαυση στις ψυχές σας.

 

Γιατί ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου ελαφρό».

 

 

 Με λίγα λόγια:

Ο Κύριος Ιησούς τονίζει: «Ελάτε σε μένα όλοι οι κουρασμένοι …»! Αυτό φανερώνει την διακονία και αποστολή του Κυρίου στο να δώσει λύτρωση και ελευθερία στην ψυχή του ανθρώπου που φορτώνεται από βάρη στην ψυχή και αυτά τα βάρη είναι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον.   

 

 


ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΑΟΤΗΤΑΣ

Το μάθημα της πραότητας το διδάσκεται κάποιος από έναν ικανό δάσκαλο και αυτός είναι ο Κύριος, ο Ιησούς Χριστός.

Η πραότητα διδάσκεται μαζί με ζυγό του Χριστού, όταν ο νέος | η νέα αποφασίσει ώστε να αντιδρά όπως ακριβώς θα αντιδρούσε ο Χριστός.

Ζυγός, είναι εκείνο το αγροτικό εξάρτημα που δεσμεύει δύο ζωντανά ώστε μαζί να σηκώσουν το αλέτρι | το φορτίο (!) και να οργώσουν το χωράφι.

Για μας, σήμερα, το φορτίο είναι οι απέραντες υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που έχουμε φορτωθεί.

 

 


ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑΣ  

Το μάθημα αυτό είναι πνευματικό και διδάσκεται από τον Χριστό σε πιστούς ανθρώπους νέους και μεγαλύτερους, όταν το ζητήσουν με αίτηση ξανά και ξανά.

Δείτε αυτά τα λόγια του Αποστόλου Παύλου:

 

Αυτά και μιλούμε όχι με διδακτικούς λόγους ανθρώπινης σοφίας, αλλά με διδακτικούς λόγους Πνεύματος, ερμηνεύοντας σε πνευματικούς τα πνευματικά.

 

Ο φυσικός όμως άνθρωπος δε δέχεται τα πράγματα του Πνεύματος του Θεού, γιατί είναι μωρία γι’ αυτόν· και δε δύναται να τα γνωρίσει, γιατί πνευματικώς ανακρίνονται.

 

Αλλά ο πνευματικός ανακρίνει τα πάντα, αυτός όμως από κανέναν δεν ανακρίνεται.

 

Γιατί ποιος γνώρισε το νου του ΚΥΡΙΟΥ, ο οποίος θα συμβουλέψει Αυτόν; Εμείς όμως έχουμε το νου του Χριστού.

 

 

Με λίγα λόγια:

Ο πνευματικός άνθρωπος, ο πιστός νέος | νέα μπορούν να εννοήσουν τον λόγο του Θεού και τις βαθιές έννοιες, ενώ αντίστροφα ο φυσικός άνθρωπος, ο λεγόμενος σαρκικός (!) δεν καταλαβαίνει απολύτως τίποτα από το Ευαγγέλιο του Χριστού.

 

 


ΑΙΤΗΣΕΙΣ | ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Ο Κύριος, ο Ιησούς Χριστός μας δίδαξε πάντα να ζητάμε και να μην διστάζουμε.

Μάλιστα τόνισε, λέγοντας: «Αιτείτε και θα σας δοθεί. Ψάξτε και θα βρείτε. Χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί. Γιατί, ο καθένας που ζητάει, παίρνει κι εκείνος που γυρεύει, βρίσκει και σ' εκείνον που χτυπάει, θ' ανοιχτεί». 

Και σε άλλο σημείο, ο Κύριος τόνισε: «Αληθώς, αληθώς σας λέγω ότι όσα αν αιτήστε παρά του Πατρός εν τω ονόματί μου, θέλει σας δώσει». 

Συμπέρασμα: δεν σταματάμε να ζητάμε από τον Θεό στο όνομα του Ιησού Χριστού κάθε τι, το οποίο αντιλαμβανόμαστε ότι μας λείπει και έχει μεγάλη πνευματική σημασία για την πρόοδο μας.

 

 



ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ

Το άρθρο των εφήβων, σήμερα, θα ήθελα να μείνει ο χαρακτήρας «πράος και ταπεινός» ως την μεγαλύτερη κατάκτηση στην πνευματική πρόοδο των νέων. Όλα τα πτυχία και τα διπλώματα και οι πιστοποιήσεις δεν έχουν αξία παρά μόνον (!) αν εφαρμόζονται με ενσυναίσθηση απέναντι και μέσα στην κοινωνία μας. Αλήθεια σας λέω.

 

 




ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:

v  Το θέμα, που θα μας δώσετε εσείς.

v  ΝΕΟΣ – ΓΕΡΟΣ: 0 – 1.

v  Το θέμα, που θα συζητηθεί ευρέως.

v  Το ξαφνικό θέμα, που θα προκύψει από την επικαιρότητα.

 

 












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις