ΓΑΜΟΣ | ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

 


Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο, εδώ:

 

 

 

Αγαπητοί μας φίλοι και αναγνώστες της ιστοσελίδας μας.

 

Τα ζευγάρια και «η παιδεία του γάμου», είναι το θέμα μας κάθε Τρίτη.

 


 

 

ΘΕΜΑ: ΓΑΜΟΣ | ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

 

Κάτι, σήμερα, θα σας θυμίσω που ίσως (!) γνωρίζετε.

 

«Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη!»

 

Διαβάζοντας το βιβλίο του ALVARO BILBAO: “ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ» Εκδόσεις Παπαδόπουλος, θα ήθελα να σας μεταφέρω τα σημαντικά σημεία του Ισπανού νευροψυχολόγου, ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα.

 

Διαβάζω:

Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη αλλά και σαφή όρια γιατί ο εγκέφαλος τους έχει ανάγκη και τη στοργή και τις κοινωνικές νόρμες. Το μυαλό πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στα ζωώδη ένστικτα και τους κανόνες της κοινωνίας.

 

Οι περισσότεροι γονείς δεν καταλάβαιναν ποιες ήταν οι ανάγκες των παιδιών και τα έδερναν ή τα τιμωρούσαν στο σχολείο επειδή δεν θυμόντουσαν ένα ποίημα ή έκαναν λάθος μια άσκηση των μαθηματικών.

 

Οι εποχές ήταν δύσκολες για τα παιδιά.

Σήμερα οι περισσότεροι γονείς κάνουν εξαιρετική δουλειά και οφείλουν να εξισορροπήσουν την αγάπη και την πειθαρχία και να κατανοήσουν τις βασικές αρχές της πνευματικής και συναισθηματικής ανάπτυξης.

 


 

Οι διαταραχές στα παιδιά ορίζονται από τον βαθμό στον οποίο ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή.

Ένα παιδί με χαμηλό εύρος προσοχής σε σχολικό περιβάλλον μπορεί να διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Σε κάθε περίπτωση έχουμε εμπειρικά δεδομένα που δείχνουν ότι σε πολλές χώρες διαταραχές όπως η ΔΕΠΥ, ή οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) υπερ-διαγιγνώσκονται.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει «φυσιολογικό».

Όλοι έχουμε δυνατά και αδύνατα σημεία. Κάθε διάγνωση θα πρέπει να βοηθά τους επαγγελματίες, τους γονείς και τα ίδια τα παιδιά να κατανοούν καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες τους και πώς θα βοηθηθούν για να βελτιωθούν.

 


 

Υπάρχει αρκετή επιστημονική υποστήριξη για να πούμε ότι η εισαγωγή οθονών στη ζωή ενός παιδιού νωρίτερα από την ηλικία των έξι ετών θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Ειδικά η επιστημονική έρευνα επισημαίνει ότι (α) η ικανότητα συγκέντρωσης, (β) ο αυτοέλεγχος και (γ) η σχέση με τα κίνητρα είναι οι τρείς βασικοί τομείς στους οποίους ο χρόνος αλληλεπίδρασης με κάποια οθόνη έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

 

 


Οι γονείς ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στην ζωή των παιδιών.

Ο τρόπος που μιλάνε, ο τρόπος που σκέπτονται ακόμα και ο τρόπος που νιώθουν καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις πρώιμες εμπειρίες των παιδιών στο σπίτι.   

Η υπέρ-προστασία από τις μεσογειακές οδηγεί, σύμφωνα με έρευνες, σε μικρότερη αυτοπεποίθηση, χειρότερες επιδόσεις στην επίλυση προβλημάτων και στη λήψη αποφάσεων.

Από την άλλη οι μεσογειακές οικογένειες – σε αντίθεση με τις οικογένειες από την Β. Ευρώπη – τείνουν να είναι πιο ζεστές και πιο δεμένες με τα παιδιά και άλλους συγγενείς. Αυτό παρέχει στα πιτσιρίκια μια υπέροχη αίσθηση αποδοχής και ένα βαθύ αίσθημα εμπιστοσύνης. Από ψυχολογική άποψη, αυτές οι ιδιότητες είναι ακόμα πιο σημαντικές.

 

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά και οι έφηβοι να συνεχίσουν να έχουν τους γονείς τους ως οδηγό για τα σημαντικά θέματα.

 

Τα περισσότερα βιβλία στις μέρες μας απευθύνονται στους γονείς των εφήβων, αλλά από την εμπειρία μου βλέπω ότι οι έφηβοι χρειάζονται πολλή βοήθεια και τους αρέσει όταν τους διδάσκουμε αδιαμεσολάβητα πληροφορίες, σχετικές με το μυαλό τους.

 

ΤΕΛΟΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ

 

 

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Η ανατροφή των παιδιών είναι μια δύσκολη υπόθεση, όμως γίνεται ευκολότατη (!) όταν οι γονείς δώσουν την δέουσα προσοχή ώστε να αφιερώσουν χρόνο και αναζήτηση απαντήσεων σε απορίες που δημιουργούνται συνεχώς.

Από την πρώτη στιγμή της εγκυμοσύνης, μέχρι την γέννα και το κλείσιμο 40 ημερών (που αφορά την μητέρα), αλλά και για ένα εξάμηνο οι γονείς συνεχώς έχουν να μάθουν νέα πράγματα από την συμπεριφορά του βρέφους και την ανάπτυξη του.

Αργότερα, το παιδί έχει διαρκώς νέες ανάγκες που οι γονείς, αρχικά, δεν αντιλαμβάνονται και είτε μαθαίνουν από την κακή πλευρά (νοσοκομεία) είτε από την καλή όταν κάποιος τους δείξει πράγματα.

Άρα, πάντα οι γονείς χρειάζονται ένα καλό σύμβουλο.

 

Ποιος είναι αυτός;

 

Απάντηση: εκείνος που θα στείλει ο Θεός.

 

Συμπέρασμα:

Καθώς περνά ο χρόνος και το παιδί | τα παιδιά φέρνουν νέες ανάγκες και καταστάσεις τότε οι γονείς οφείλουν να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στην ατομική προσευχή και δέηση προς τον Θεόν, ώστε να ακούσει από τον θρόνο της χάριτος και να στείλει ανθρώπους δικούς Του.

 




Παράδειγμα προσευχής και δέησης:

Όταν ο Ισαάκ, γιός του Αβραάμ, παντρεύτηκε την Ρεβέκκα ήταν 40 ετών.

Όμως δεν τεκνοποιούσε και ο Ισαάκ προσευχόταν επειδή η γυναίκα του ήταν στείρα.

 

Και διαβάζουμε στην Αγία Γραφή:

(Γένεση 25:21)

Και ο Ισαάκ προσευχόταν στον Κύριο για τη γυναίκα του, επειδή ήταν στείρα· και ο Κύριος τον εισάκουσε, και η Ρεβέκκα, η γυναίκα του, συνέλαβε.

 

Και όταν συμπληρώθηκαν οι ημέρες της για να γεννήσει, να, στην κοιλιά της δίδυμα.

 

Και ο πρώτος βγήκε κόκκινος, ολόκληρος δασύτριχος σαν δέρμα· και αποκάλεσαν το όνομά του Ησαύ.

 

Και έπειτα βγήκε ο αδελφός του· και το χέρι του κρατούσε τη φτέρνα τού Ησαύ· γι' αυτό ονομάστηκε Ιακώβ· και ο Ισαάκ ήταν 60 χρόνων, όταν τους γέννησε.

 

 

 

Θαυμαστό:

Μετά από 20 χρόνια προσευχών (!) γεννήθηκαν τα δίδυμα αδέλφια: ο Ησαύ και ο Ιακώβ και έφεραν την χαρά στην ζωή του Ισαάκ και της Ρεβέκκας, καθώς και τις σχετικές λύπες που γνωρίζουμε από την Γραφή.

 

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ

Η ανατροφή των μικρών παιδιών είναι μια συνεχής προσπάθεια των γονέων που καρποφορεί όταν (!) δείτε τα παιδιά σας και τα παιδιά των παιδιών σας ευτυχισμένα και χαρούμενα κάτω από την σκέπη του Υψίστου.

 









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις